Rss

Pretul gazelor naturale in Romania si Europa de Est

Pretul gazelor naturale in Romania la consumatorul final, este o rezultanta a actiunilor institutilor statului.

Astfel:

–          pretul gazelor naturale produse in Romania de catre societatile comerciale este stabilit de catre Guvern, prin calendarul de liberalizare a pretului aprobat;

–          cantitatea de import a gazelor in Romania este influentata de „cosul de gaze” si obligativitatea inmagazinarii gazelor naturale, ambele stabilite de ANRE. „Cosul de gaze” din Romania a permis absorbtia gazelor de import indiferent de pret, fara a se demara actiuni de scadere a acestuia asa cum s-a intamplat si reusit prin actiunile comerciale, juridice sau politice intreprinse de unele din tarile UE;

–          tarifele servicilor de transport, distributie si inmagazinare sunt aprobate de ANRE;

–          pretul reglementat al gazelor, de care beneficiaza consumatorii captivi, este stabilit de catre ANRE;

–          taxele si accizele sunt stabilite de catre Ministerul de Finante.

Impunerea sau influentarea pretului la clientul final de catre institutile statului, face ca sa nu putem discuta de o piata libera.

pia1

Susa: Eurostat

Pretul gazelor in ultimii 5 ani a prezentat o crestere la nivelul tarilor Bulgaria si Ungaria, si a ramas constant in Romania, urmare a sustinerii pretului la populatie de pretul la industrie.

pop1   Susa: Eurostat

Cu toate acestea conform eurostat, ponderea taxelor in pretul gazelor livrate la populatie a crescut continuu si este mai mult decat dublu fata de taxele practicate in tarile vecine Romaniei.

pop3

Susa: Eurostat

Reducerea taxelor la nivelul celor practicate in Bulgaria sau Ungaria, ar permite o scadere a pretului la consumatorul casnic din Romania cu cca. 35%.

salar

Susa: Eurostat

Pe baza datelor Eurostat am calculat raportul intre salariul mediu si pretul gazelor pentru populatie si putem observa ca Romania prezinta valori superioare tarilor vecine, respectiv ponderea costurilor medii a gazelor in bugetul familiei din Romania (cca. 11%) este inferior situatiei din Ungaria (20%) si Bulgaria (23%).  Reducerea consumului unitar de gaze pentru încalzire de la cca. 180 kWh/mp  an (consum mediu in Romania) la un nivel de 90 kWh/mp an (consum mediu in Germania), ar pozitiona Romania la egalitate cu Germania sub aspectul ponderii costurilor medii cu gazele naturale in bugetul familiei. (in Germania aceasta este de 6%).

Ideea ca pretul poate sa fie mentinut continuu, la o valoare care nu corespunde valorii data de fortele economice, micro si macromediului, fara reducerea unor componente ale costurilor care l compun, este falsa si ea nu face dacat sa adune problemele prezente din „inghetarea” pretului si sa le transfere perioadelor viitoare. De asemenea aceasta practica nu permite sa se cunoasca daca intr-o piata reala lucrurile ar sta altfel, cel putin pe perioade limitate atunci cand cererea este inferioara ofertei, asa cum este in perioada calda.

romania  ungaria

bulgaria

Susa: Eurostat

Gaze mai scumpe pentru industrie pentru a subventiona pretul pentru populatie, se rasfrange tot asupra populatiei prin produse cu preturi mai ridicate sau inchideri de unitati si disponibilizari de personal.

Sustinerea pretului gazelor la populatie a fost principalul motiv care a determinat cresterea continua a pretului gazelor la industrie in ultimii 5 ani in Romania, chiar daca la un nivel inferior tendintei din Ungaria si Bulgaria.