Rss

Archives for : February2014

Doar obligând tranzacționarea gazelor pe bursă, nu se vor obține prețuri mai mici la consumatorul final

România este ţara care îşi bazează tranzacţile pe relaţile dintre oameni, contractele fiind doar o formă de protecţie. Lipsa înțelegerii cauzelor care face ca în România să nu existe o piaţă liberă de gaze, determină acțiuni inutile, așa cum este inițiativa unui grup de parlamentari, care au depus un amendament de modificare a Legii gazelor, sub aspectul instituirii obligației tranzacționării integrale a gazelor pe bursă.

Continue Reading >>

Până la 3 mld de dolari au plătit în plus românii pentru gazele importate în ultimul deceniu

Exportatorii de gaze tratează fiecare piață națională în mod particular plasând oferta, inclusiv prin intermediari, care  le maximizează interesul pe acea piaţă. Astfel, un exportator care are relaţii cu o companie care activează în mai multe piețe, profită la maxim de oportunităţile care i le oferă fiecare piaţă în parte şi va încheia contracte pentru fiecare piață în parte cu clauze şi preţuri distincte.

Continue Reading >>

De ce nici o companie româneasca nu are un contract direct de achiziţie gaze cu GAZPROMUL?

Nici un Guvern, Minister sau companiei românească nu a reuşit în ultimii 14 ani, abordarea importului gazelor printr-un contract direct cu GAZPROM şi probabil nu se va întâmpla nici în următorii ani. Această situaţie se datorează exclusiv oficilităţilor române care în anul 2000 au „fabricat” ruperea convenţilor existente între România şi Rusia, şi au dat curs liber intermediarilor şi creşterii preţului gazelor de import în România.

Continue Reading >>

Ungaria – țara care-și apără consumatorii de gaze și dezvoltă mecanisme de reducere a prețului pentru aceștia

Gazele care intră din Ungaria în România sunt tarifate de către compania maghiară de transport cu un tarif de 24 ori mai mare decât gazele care intră din România în Ungaria. Astfel, prin practicarea unui tarif de transport mai mic pentru gazele  „exportate” din România, se stimulează exportul de gaze ieftine către Ungaria, care au ca rezultat prețuri mai mici al gazelor pe piaţă.

Continue Reading >>