Rss

Archives for : March2014

Cine câştigă cel mai mult din creşterea preţurilor la gaze?

Adesea la această întrebare, răspunsurile se îndreaptă către companii de gaze din România sau proprietarii lor. Întreţinerea acestei ideii este una permanentă  şi realizată de către cei care ar trebui să joace un rol hotărâtor  în protejarea consumatorilor în general şi a celor vulnerabli în special, dar care profită cel mai mult de pe urma liberalizării: Guvernele.

Continue Reading >>

Exportul gazelor din SUA în EUROPA

SUA a fost prima ţară din lume care a înţeles importanţa conservării propriilor resurse şi consumul din resursele altor ţări, ca fiind politica ce dă adevărata putere unui stat. Încă din anul 1920 administraţia americană a promovat Mineral Leasing Act prin care se interzicea exportul de ţiţei, ulterior această interdicţie a fost întărită în anul 1975 prin Energy Policy and Conservation Act şi în anul 1979 prin Export Administration Act.

Continue Reading >>

ANAGRAMA măsurilor propuse pe piaţa gazelor la 1 aprilie 2014

Viziunea pe care o va urma piaţa de gaze începând cu 1 aprilie 2014, prezentată de Premierul României în Camera Deputaţilor, în cursul zilei de 24 martie 2014 a fost o ANAGRAMĂ în toată regula.

Continue Reading >>

Tendinţe ale preţului gazelor naturale

Instituţii înfiinţate pentru a „ajuta” liberalizarea pieţii gazelor; studii plătite cu bani grei pentru a arăta Ce şi Cum să facem!;  companii de renume care se pronunţă public, în funcţie de Cine şi Cât plăteşte!;  politicieni pro şi contra, dar nu știu la Ce!; autorități optimiste care dau speranțe pesimiste. Totuși, luând în considerare aceste comportamente: Ce se va întâmpla cu prețul gazelor?

Continue Reading >>

De ce creşte preţul gazelor?

În anul 2000 a început procesul de liberalizare a pieţei gazelor naturale, care a urmat într-o foarte mică măsură implementarea principiilor care stau la baza funcţionării unei pieţe libere, dar a urmat într-o foarte mare măsură „dorinţa” alinierii preţului gazelor naturale la preţul gazelor importate, fără ca acest lucru să fie o rezultantă a forţelor din piaţă.

Continue Reading >>

Tensiunea ucraineano – rusă şi posibila influenţă asupra importului gazelor în România

Evenimentele din Ucraina, trebuei să fie analizate şi din perspectiva importului gazelor naturale în România, ţinând cont că toate gazele care ajung în România, inclusiv cele via Ungaria, au aceeaşi provenienţă (fosta URSS) şi acelaşi culoar de tranzit (Ucraina). Modul în care evoluează realţile dintre cele două ţări, determină posibilitatea limitării livrării gazelor din F Rusă care traversează Ucraina.

Continue Reading >>

ISTORICUL PROIECTELOR COMUNE DINTRE RUSIA ŞI ROMÂNIA, ÎN DOMENIUL GAZELOR

Relaţia dintre Federaţia Rusă (fosta URSS până în anul 1989) şi România, în domeniul gazelor naturale, a urmat de a lungul timpului alternanţe în opinii şi acţiuni.  

Continue Reading >>