Rss

PrețCorectLaGaze: Cu cât ar fi putut să scadă preţul la gaze la clientul final dacă clienţii non-casnici aveau curajul şi cunoştiinţele să-şi negocieze contractele

imagesOCIHWZE3Clienţii non-casnici nu au avut ocazia, cunoştinţele şi curajul astfel incat la 1 ianuarie 2015 să intre într-o negociere cu furnizorii de gaze. Această situaţie îi costă pe aceştia şi aduc bani în buzunarul furnizorilor.

Analizând costurile medii cu care se confruntă furnizorii de gaze în piaţă şi tarifele serviciilor aferente, apreciem că – faţă de un preţ mediu al gazelor în România ofertat pe piaţă la consumatorul final – preţul corect al gazelor în piaţă prezintă variaţii importante funcţie de diversele  luni ale anului  2015.

 marja

Majoritatea clienţilor doresc un preţ fix de-a lungul unui an. Acest aspect poate determina (în majoritatea cazurilor chiar determină) furnizorul să ofere un preţ determinat la momentul în care costurile sunt maxime.. Analizând evoluţia preţului petrolului, a cererii şi ofertei în anul 2015 apreciem că faţă de preţul mediu ofertat de către furnizori pe piaţa clienţilor non-casnici la 1 ianuarie 2015, marja medie de negociere în diferitele luni din an este de 4% în lunile de iarnă şi poate ajunge până la 14% în lunile de vară (aceasta într-un scenariu normal, iar într-un scenariu optimist marjele pot fi chiar mai mari).

În aceste condiţii, ale unei negocieri cu „informatiile pe masa”, un client non-casnic putea obţine prin negociere în anul 2015 următoarele reduceri de costuri cu gazele naturale.

 gradinita

liceu

spita

brutarie

hotelstical

 

Clienţii non-casnici care au îndrăznit au şi reuşit, cei care nu au încercat mai au timp să o facă.

 

În vederea dezvoltării pieţei de gaze şi a protejării clienţilor, am lansat campania Preţuri Corecte La Gaze, pe

Facebook https://www.facebook.com/PretCorectLaGaz?ref=hl

Twiter: https://twitter.com/PretCorectLaGaz

Blogurile: www.dumitruchisalita.ro, www.adevarul.ro, www.enpg.ro, www.energy-center.ro, www.energynomics.ro, www.bizenergy.ro

unde vom continua să prezentăm situații din piață și recomandări pentru participanții la piață.