Rss

PrețCorectLaGaz. Asemănarea dintre contractele încheiate în franci şi contractele ce se vor încheia pe piața liberă de gaze

imagesND172A4M170.000 de clienți vor încheia contracte de achiziție gaze anul acesta, semnând clauze care vor devenii în câțiva ani, atât de împovărâtoare, încât vor face ca mulți clienți să nu poată să și achite facturile. Atunci ca și în cazul francului, instituțile vor da vina pe clienți.

Campania PretCorectLaGaze dorește să preîntâmpine acest lucru și va prezenta unele din aceste clauze.

Liberalizarea pieţei de gaze a clienţilor non-casnici a scos în evidenţă practici prin care furnizorii au impus clauze comerciale păguboase pentru clienţi, clauze care se reflectă în costul gazelor care diferă faţă de preţul din contract.

Clienții non-casnici care au inițiat negocieri cu furnizorii de gaze naturale, au avut în vedere negocierea prețului. Furnizorii care au definit profilul clientului au reacționat rapid și au făcut ofertat gaze la preț „atractiv”, profitând de naivitatea clienților în interpretarea clauzelor contratului pus la dispoziție de furnizor.

Astfel, o serie de „capcane” li s-au întins clienților, aducând costurile specifice cu gazele naturale peste prețul pe care clienții l-au îmbrățișat rapid.

Alături de manipularea capacității rezervate în sistemul de transport (despre care am scris), alte clauze sunt introduse în contractele de vânzare gaze pe care le vom evidenţia în continuare:

Programul de consum anual al clientului care devinde alături de capacitatea rezervată în sistemul de transport un element care permite furnizorilor să limiteze sau sisteze livrările, dar determină şi plata unor penalităţi de către consumator atunci când nu se respectă acest program, scumpind astfel gazele naturale. Clauzele abuzive nu constă în cuprinderea acestui program în contract, ci în modul cum acest instrument este folosit în defavoarea clientului. Astfel, unii furnizori şi-au impus dreptul de a refuza programele clientului şi doar programele lor să fie acceptate, clientul fiind pus în faţa de a plăti orice abatere de la un program care nu este al lui.

Alături de această situaţie, au fost impuse clauze, imposibil de aplicat de majoritatea clienţilor, nominalizarea lunară, nominalizarea zilnică, renominalizarea zilnică, dar care sunt lăsate a fi realizate exclusiv de client. Furnizorii ştiind că aceştia nu pot să le realizeze speculează şi taxează greşelile acestora.

Furnizorul şi-a trecut clauze prin care, fără preaviz, poate să limiteze sau să întrerupă furnizarea gazelor naturale dacă furnizorul a livrat şi clientul a consumat cantitatea prevăzută în Programul de consum. Cu alte cuvinte dacă se constată la mijlocul lunii că s-a depăşit programul de consum, furnizorul fără nici măcar să şi anunţe clientul poate să oprească livrarea. Scopul acestei clauze nu este  oprirea gazelor, este anunţul care va veni în plină iarnă şi va arăta că alternativa acestei situaţii este achiziţia unui gaz mult mai scump.

Preţuri atractive, dar cu clauze bine ticluite conduc la gaze scumpe.

Furnizorii pentru a și proteja unii consumatori (consumatori care nu au negociat, acceptând prețuri mai mari) au pus în cârca altora o clauză prin care să se poată reduce livrările de gaze, în condiţiile în care este periclitată siguranţa şi integritatea sistemelor. În România nu există o legislație prin care să i se dea dreptul furnizorului să oprească gaze pe un astfel de motiv.

Furnizorii „și-au tras o altă clauză” prin care ORICE impozite, taxe, poveri guvernamentale etc. care se referă la obiectul contractului de vanzare-cumpărare vor fi exclusiv suportate de către client. Mai mult clauzele stabilesc că la apariția acestor sitiații contractul se consideră modificat de drept, fără a exista posibilitatea de a se negocia sau a se realiza contractul.

În schimb aceeași furnizori au avut grijă să impună o clauză prin care, dacă se întâmplă ca pe parcursul derulării contractului, dacă apar modificări pe piaţa gazelor naturale, furnizorul  are drept să modifice unilateral prețul gazelor. Totodată, în astfel de situaşii defavorabile furnizorului, acesta  are dreptul să denunțe unilateral contractul, pe când clientul are nevoie de acceptul furnizorului.

Mai mult în situația în care clientul dorește să denunțe contractul, acestă se obligă să achite furnizorului:

  • toate costurile suportate de către furnizor, cu înmagazinarea gazelor naturale pentru client. Aceasta în condiţiile în care cantitatea înmagazinată pentru client este stabilită unilateral de furnizor, acesta putând să impună aproape orice valoare.
  • toate costurile legate de rezervarea capacitatii de transport în cazul nepreluarii integrale a capacitatii rezervate în sistemul de transport din momentul rezilierii şi până la finele anului gazier. Aceasta în condiţiile în care capacitatea rezervată în sistemul de transport pentru client este, de asemenea stabilită unilateral de furnizor.

Până şi termenul de forţă majoră a fost modificat şi adaptat de furnizorii în folosul lor, protejânu-se astfel de o serie de evenimente care, iar fi fost imputabile.

Lipsa implicării instituţilor în campanii masive de informare și lipsa conștientizării clienților, ne va aduce într-o situaţie similară contractelor de împrumut în franci, iar privirea retrospectivă este tardivă.

Campania Preţ Corect La Gaze, dorește să prevină lamentările viitore ale clienţiilor şi instituţiilor, prin semnalele de alarmă pe care le trage prin platformele:

Facebook https://www.facebook.com/PretCorectLaGaz?ref=hl

Twiter: https://twitter.com/PretCorectLaGaz

Blogurile: www.dumitruchisalita.ro, www.adevarul.ro, www.enpg.ro, www.energy-center.ro, www.energynomics.ro, www.bizenergz.ro, www.contributors.ro, www.adevarulfinaciar.ro

Începând cu acest număr gasiți materialele campaniei Preţ Corect La Gaze și în limba engleză:

http://romaniascout.ro/category/fair-gas-prices/