Rss

Archives for : March2015

PrețCorectLaGaze În lipsa normelor ANRE, operatorii de distribuţie fac legea

conductaSuntem conştienţi de dorinţa naturală a firmelor de a deţine monopolul pentru a şi securiza profitul, de aceea reglementarea monopolurilor naturale ar trebui să determine firmele care acţionează în acest domeniu, să-și limiteze câștigurile. Dar, când reglementările întârzie cu ANI, monopolul exaltă.

Continue Reading >>

StrategiaEnergeticaPentruRomani: Cercetarea şi inovarea elemente esenţiale ale unei strategii energetice

cerctareSecolul XXI a adus utilizarea tehnicilor specifice în vederea înlocuirii intuiției ca mijloc primordial în luarea deciziilor și fundamentarea acestora pe o cercetare amănunțită a dependențelor dintre diferite variabile ce intră în corelație în cadrul fiecărui fenomen studiat.

Continue Reading >>

PrețCorectLaGaz Veniturile din activităţile conexe mai interesante pentru operatori, decât veniturile din vânzarea de gaze

imagesFTWIY4RWÎn România, timpul necesar alimentării cu gaze a unui consumator este de ordinul anilor. Aceasta dovedeşte lipsa de interes, a operatorilor de distribuţie faţă de activitatea de bază: distribuirea şi vânzarea gazelor.

Continue Reading >>

StrategiaEnergeticaPentruRomani: 8 bariere în calea investiţilor în secorul energetic şi tot atâtea potentiale soluţii

bariereImpactul negativ al barierelor din sectorul energetic în realizarea investițiilor se răsfrânge asupra sectorului energetic, dar şi a întregii economii.

Continue Reading >>

PrețCorectLaGaze. Tarife ilegale percepute de operatorii din sectorul gazelor cu sprijinul tacit al ANRE, de până la 1 mld USD

imagesLRILKY1LÎn urmă cu 11 ani se aproba prima lege a gazelor, care introducea noţiunea de activităţi reglementate, activităţile cu caracter de monopol, pentru care ANRE, în calitate de autoritate competentă a domeniului aprobă tarife. Cu toate acestea, operatorii de distribuţie şi-au stabilit singuri tarifele pentru activităţile conexe cu caracter de monopol, încasând în această perioadă, ilegal de la clienţii, până la 1 mld USD.

Continue Reading >>

StrategiaEnergeticaPentruRomani: Securitatea Energetică în Strategia de Securitate a României

fără titluÎn contextul accentuării competiţiei pentru putere şi influenţă în arena regională, europeană sau mondială, resursele energetice, joacă rolul cel mai important în poziţia ocupată de un stat şi poziţionarea acestuia în sistemul relaţiilor internaţionale.

Continue Reading >>

PrețCorectLaGaz. Obligaţiile legii nu se aplică şi ANRE-ului

images anreNefuncţionarea pieţii de gaze pleacă de la lipsa reglementărilor din piaţă, unele dintre acestea fiind obligaţii ale ANRE care derivau din Legea 123 şi care nu au fost atinse la 3 ani de la apariţia legii, dar nici nu se dau semne a fi realizate. Lipsa cadrului legal şi mai ales a unui arbitru imparţial, aşa cum ar trebui să fie ANRE-ul, lasă loc „băieţilor deştepţi”, chiar dacă duc numele unor multinaţionale.

Continue Reading >>

PrețCorectLaGaz. Informarea clienţilor de gaze naturale. Comparaţie între ANRE şi autoritatea similară din Anglia

fără titluInformarea clienţilor de gaze naturale este sublimă, dar lipseşte aproape cu desăvârşire. Vom realiza în cele ce urmează o comparație între modul în care autoritatea de reglementare din România și Anglia au înțeles să se pună la dispoziția clienților și modul cum au înțeles să informeze clienții.

Continue Reading >>

StrategiaEnergeticaPentruRomani: România are nevoie de viziune energetică

imagesCEHL4KNDViziunea energetică pentru România anilor 2035, trebuie să derive din obiectivele de securitate ale României, în care componenta energetică în actualul context geopolitic trebuie să joace  un rol important. Pragmatismul acestei viziunii trebuie să plece de la construirea unui mix energetic optim, dar fără să se oprească la guvernanţa energetică şi interesul investitorilor în companiile energetice.

Continue Reading >>

PrețCorectLaGaz. Obligaţiile instituțiilor şi ale furnizorilor de gaze încălcate, în detrimentul clienţilor

pretcorectlagazLiberalizarea pieţei de gaze naturale convenită de Guvernul României în anul 2012, cu Banca Mondială, UE şi FMI, stabilea obligaţia realizării unui set de măsuri de ANRE şi furnizori de gaze, anterior liberalizării pieţii clienţilor non-casnici. Nerealizarea acestor obligaţii nu permite clienţiilor non-casnici să profite de oportunităţile unei pieţe libere.

Continue Reading >>