Rss

PretCorectLaGaze: ANRE luată din nou prin surprindere de liberalizarea pieții consumatorilor noncasnici

semnare-contractÎncă o dată ANRE este luată prin surprindere. Nu a întreprins aproape nimic în a informa consumatorii noncasnici pentru ca aceștia să-și exercite dreptul în piața gazelor naturale. Acum găsește o metodă simplă de a rezolva problema amânând-o a doua oară în ultimele 6 luni. Nimic nou în practica ANRE, dacă ținem seama că există norme în vigoare de 6 ani care sunt amânate la fiecare 3 luni.

Prin Legea gazelor s-a stabilit, în urmă cu 2 ani şi jumătate, data de 1 ianuarie 2015 ca fiind data la care dispare piaţa reglementată pentru consumatorii noncasnici şi se instaurează piaţa în care gazele se pot tranzacţiona liber.

În urmă cu 6 luni cu mai puţin de 30 de zile lucrătoare până la data limită la care consumatorii noncasnici trebuiau să iasă din piaţa reglementată, ANRE – luată prin surprindere că trebuie să aplice legea – a amânat cu 6 luni aplicarea acestei măsuri prin care consumatorii pot să și negocieze prețul la gaze.

La începutul acestei luni, ANRE este din nou luată prin surprindere de faptul că urmează să se liberalizeze piața consumatorilor noncasnici și lansează în discuție un proiect de prelungire a perioadei de tranzacție la piața liberalizată, perioadă în care consumatorii vor fi nevoiți să accepte prețul furnizorilor care le furnizează în prezent gaze.

Motivarea care stă la baza proiectului ANRE o regăsim în acesta: dat fiind timpul scurt rămas până la termenul limită 30 iunie 2015 și numărul mare al consumatorilor noncasnici care nu au încheiat încă noi contracte de furnizare, ANRE a elaborat un proiect de modificare a ordinului nr. 107/2014, care extinde deadline-ul până la 31 august 2015.

În repetate rânduri reprezentanții ai instituților statului au afirmat că liberalizarea pieții consumatorilor noncasnici este un succes și consumatorii au încheiat noi contracte cu furnizorii de gaze. În luna iunie 2015, ANRE revine și arată că succesul vehiculat nu este chiar atât de mare și necesită o prelungire a perioadei de tranziție spre piața liberă a consumatorilor noncasnici.

Conform datelor ANRE 58,87% din totalul consumatorilor noncasnici de gaze natural au încheiat contracte de vânzare-cumpărare de gaze naturale aferente furnizării de gaze în regim negociat, după data de 1 ianuarie 2015. Ce nu spune ANRE este că majoritatea acestor consumatori nu au negociat prețul gazelor, ci pur și simplu au semnat un nou contract, și aproape toate au fost retroactive. Practic majoritatea consumatoriilor nu au beneficiat de un preț avantajos. Consumatorii au făcut doar un act birocratic, pe baza căreia s-a construit o falsă statistică a succesului liberalizării pieții consumatorilor noncasnici, cu care ANRE s-a lăudat timp de 6 luni.

Consumatorii noncasnici au făcut în ultimele 6 luni un act birocratic de semnare a unor contracte “puse sub nas”, pe baza căreia s-a construit o falsă statistică a succesului liberalizării pieții consumatorilor noncasnici

 

Astăzi se solicită amânarea liberalizării pieții consumatorilor non-casnici, conform proiectului de ordin al ANRE, pentru consumatorii noncasnici care nu încheie, până la 31 august 2015. Mai mult ANRE impune în noul proiect de ordin o practică periculoasă : contractul transmis de furnizorul actual se consideră acceptat tacit dacă până la 31 august 2015, consumatorul nu își allege un alt consummator.

Aparent această decizie este în favoarea consumatorilor, apparent este o metodă de a I proteja pe aceștia să aibă gaze, dar o analiză atentă demonstrează că prin această forțare, actualii furnizori vor pune mâna tacit pe 71.000 de consumatori noncasnici, cu impunerea acestora a unor prețuri cu cca. 10 – 20% mai mari decât prețul pieții.

Prelungirea perioadei de tranziție a pieței liberalizate a consumatorilor noncasnici, o altă metodă legală de a băga bani în buzunarul anumitor furnizori.

Legea gazelor conține prevederi care stabilește care sunt acțiunile care pot fi întreprinse de furnizori la 1 iulie 2015 în situația în care un consumator nu semnează un contract cu un furnizor, preluarea tacită a acestora neregăsindu-se între acestea.

Campania PrețCorectLaGaze a tras săptămânal semnale în ultimele 6 luni asupra modului în care s-a făcut informarea clienţilor noncasnici la data de 1 ianuare 2015 și mai ales asupra faptului că clienţiilor nu li se aduce la cunoştiinţă că se găsesc într-o perioada de tranziţie, urmând ca la data de 1 iulie 2015 să intre întru totul în piaţa liberă.