Rss

Caravana Pret Corect La Gaze s-a întâlnit cu consumatorii de gaze la Suceava

IMG_20150529_084510În ziua în care prețul gazelor naturale creștea pentru consumatorii de pe piața reglementată, Caravana Preț Corect La Gaze a discutat cu consumatorii de gaze din Suceava despre efectele liberalizării pieții gazelor naturale.

Aprecierea că doar piața liberă poate stabili prețul corect pentru gazele naturale, dar numai în situația în care clientul are cunoștințele necesare, este bine și corect informat şi nu este supus presiunilor din partea furnizorilor.

Caracteristicile piețelor de gaze sunt următoarele:

  1. Piaţa de gaze reglementată, caracterizată de :
  • punerea semnului egal între toți clienții;
  • acceptarea necondiționată a clauzelor comerciale (prețul, modalitatea de plată, garanțiile);
  • faptul că prețul se stabilește pe baza costurilor, indiferent dacă sunt justificate, dacă sunt suportabile, fără a beneficia de discounturi dacă plătești anticipat sau dacă consumi constant;
  • faptul că este piața unde în mod natural, prețul este superior prețului pieții libere.

2. Piaţa concurenţială de gaze:

  • fiecare client își poate personaliza oferta;
  • poate să încerce să și negocieze tot.

 În piața reglementată instituții ale statului se ”preocupă” de binele consumatorului, dar cu pumnul în gura acestuia.

Pe o piaţă liberă, preţul se formează în urma unei negocieri între furnizori şi clienţi. În funcţie de capacitatea celor doi de a negocia se obţine un preţ de vânzare. Acest preţ are componente directe (vizibile) şi componente indirecte (invizibile). În acest context informarea clienţilor este esenţială pentru a determina negocieri în piaţă şi a permite obţinerea de preţuri mai mici. Dar preţurile nu scad de la sine. Preţurile scad ca urmare a unei interacţiuni între vânzător şi client. Scăderea naturală a consumului în lunile de vară (cererea este mai mică decât oferta), tendinţa de scădere a preţului gazelor din import urmare a corelaţiei acestuia cu preţul petrolului, lipsa tarifului de înmagazinare în preţ etc. permite consumatorului să negocieze un preţ care în perioada verii este mai mic decat preţul din perioada de iarnă. Preţul poate să scadă, dacă clienţii vor iniţia negocieri cu furnizorii.

Liberalizarea pieţei de gaze a clienţilor non-casnici de la începutul anului 2015, a scos în evidenţă practici prin care furnizorii au impus clauze comerciale păguboase pentru clienţi, clauze care se reflectă în costul gazelor care diferă faţă de preţul din contract.

Clienții non-casnici care au inițiat negocieri cu furnizorii de gaze naturale, au avut în vedere negocierea prețului. Furnizorii care au definit profilul clientului au reacționat rapid și au făcut oferta de gaze la preț „atractiv”, profitând de naivitatea clienților în interpretarea clauzelor contractului pus la dispoziție de furnizor.

Astfel, o serie de „capcane” li s-au întins clienților, aducând costurile specifice cu gazele naturale peste prețul pe care clienții l-au îmbrățișat rapid.

Clauzele introduse în contractele de vânzare cumparare gaze de catre unii furnizori au depășit cu mult cadrul normalității: cantități semnificativ mai mari rezervate în sistemul de transport, programe de consum anual impus clientului, obligarea clientilor la realizarea de nominalizări și renominalizări orare-zilnice, limitarea sau întreruperea fără preaviz a furnizării gazelor naturale, stabilirea obligațiilor doar pentru consumatori, fără a exista posibilitatea de a se negocia sau a se realiza contractual, drepturi excesive pentru furnizori care le permit ca orice se întâmplă pe parcursul derulării contractului, să permită furnizorului să rezilieze unilateral contractul etc.

Concluzia unanim acceptată a fost că liberalizarea pieții de gaze elimină rolul pe care-l joacă unele instituții în dirijarea de venituri către anumite companii private.