Rss

Consumatorii de gaze din nou abuzați

Lipsa de reacție a consumatorilor, a societății civile, a oricăror altor entități, face ca în continuare jocurile să fie în defavoarea românilor.pret corect gaz

La începutul lunii iunie 2015, ANRE anunța prelungirea perioadei de tranzacție a consumatorilor non-casnici la piața liberalizată, perioadă în care consumatorii vor fi nevoiți să accepte prețul furnizorilor care le furnizează în prezent gaze: dat fiind timpul scurt rămas până la termenul limită 30 iunie 2015 și numărul mare al consumatorilor noncasnici care nu au încheiat încă noi contracte de furnizare, ANRE a elaborat un proiect de modificare a ordinului nr. 107/2014, care extinde deadline-ul până la 31 august 2015.

Sfidătoare este clauza acestui act normativ, pentru consumatorii noncasnici care nu încheie, până la 31 august 2015: contractul transmis de furnizorul actual se consideră acceptat tacit dacă până la 31 august 2015, consumatorul nu își allege un alt consummator.

Aparent această decizie este în favoarea consumatorilor, apparent este o metodă de a I proteja pe aceștia să aibă gaze, dar o analiză atentă demonstrează că prin această forțare, actualii furnizori vor pune mâna tacit pe 71.000 de consumatori noncasnici, cu impunerea pre’ului gazelor acestora.

Obligația ANRE, era să inițieze campanii de informare asupra liberalizării pieții gazelor naturale în perioada anterioară liberalizării (2012 – 2014), o campanie intensă în perioada de tranziție ianuarie – iunie 2015 și o campanie mai agresivă perioada de posttranziție (iulie-august 2015).

Liniștea care a dominat toate aceaste perioade dinspre ANRE, este acuzătoare, deoarece face jocurile furnizorilor de gaze care furnizează gaze în prezent gaze consumatorilor în virtutea unor situații istorice.

De remarcat că deșii perioada de tranziție s-a finalizat la 1 iulie 2015, data la care contractele prelungite la începutul anului au expirat, furnizorii de gaze nu au mai transmis nici o ofertă pentru perioada următoare.

ANRE nu a dorit să lezeze perioada de concedii ale furnizoriilor și a pregătit preluarea tacită a (inclusiv la un pret tacit) a jumatate din consumatorii noncasnici.

Legea gazelor conține prevederi care stabilește care sunt acțiunile care pot fi întreprinse de furnizori la 1 iulie 2015 în situația în care un consumator nu semnează un contract cu un furnizor

Conform Art. 177 din legea gazelor : preţurile se formează pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale. Pe piaţa concurenţială cu amănuntul, furnizorii vând gaze naturale clienţilor finali prin contracte la preţuri negociate sau oferte-tip.

Ordinele ANRE au scopul de a detalia modul de aplicare a Legii gazelor si nu de a fi opozabile legii. In fapt prevederile Ordinului nu pot fi aplicate, deoarece incalca legea gazelor.

Astfel, ne găsim în situația în care pentru jumătate din consumatorii noncasnici din România, începând cu data de 1 iulie 2015, furnizorii vor furniza gaze naturale fără existența unui contract de gaze. În lipsa inaintarii unui act additional de prelungire a contractului existent, anterior datei de 1 iulie 2015, furnizorii se găsesc în poziția de a încălca prevederile legii gazelor și a furniza gaze fără contract.

Anterior datei de 1 ianuarie 2015, consumatorii au primit de la furnizorii lor de gaze o adresa prin care li se prezentau posibilitatea exercitarii dreptului de eligibilitate prin incheierea unui nou contract sau asigurarea furnizarii gazelor natural de actualul furnizor in baza contractului de furnizare a gazelor naturale existent in luna decembrie 2014, incepand cu data de 1 ianuarie 2015 și până la data încheierii unui contract de vânzare – cumpărare aferent furnizării în regim negociat, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2015. Astfel, pentru a putea să se furnizeze gaze după data de 1 iulie 2015, furnizorii ar fi trebuit să înainteze un act additional. În lipsa acestuia, contractul de furnizare existent s-a încheiat.

Reluarea furnizarii gazelor, după data de 1 iulie 2015, se putea face conform legii, doar în baza unei negocieri sau a înaintării de către furnizorii de gaze a unei oferte-tip. Lipsa acestora determină încălca prevederilor legale privind furnizarea gazelor fără contract, respectiv permite consumatorilor posibiltatea să refuze parțial plata gazelor în perioada iulie – august 2015.

Astfel, un contract care nu există la data de 31 august 2015, nu se poate acceptat tacit începând cu data de 1 septembrie 2015.

Campania PrețCorectLaGaze a tras săptămânal semnale în ultimele 6 luni asupra modului în care s-a făcut informarea clienţilor noncasnici la data de 1 ianuare 2015 și mai ales asupra faptului că clienţiilor nu li se aduce la cunoştiinţă că se găsesc într-o perioada de tranziţie, urmând ca la data de 1 iulie 2015 să intre întru totul în piaţa liberă.