Rss

Archives for : January2016

Punct și de la capăt pe piața gazelor naturale

imagesÎn data de de 31 ianuarie 2000 se înființa ANRGN (predecesorul ANRE pe piața de gaze), sub conducerea d-lui Iulian Iancu, cu scopul declarat de a reduce prețul gazelor naturale, a crește calitatea serviciilor și a asigura siguranța livrării gazelor. La 16 ani de la acest moment avem un preț final de cca. 18 ori mai mare (taxe incluse), un timp alocat realizării unei conducte de gaz de 4 ori mai mare, numărul accidentelor în sectorul gazelor naturale a crescut de 2 ori (la 1 mld mc consumați).

Continue Reading >>

Tentativa emisarilor străini de a pune mâna pe zăcămintele de gaze din Transilvania

budesti sd1  -Bătălia pentru zăcămintele de gaze din Transilvania, după alipirea acesteia la România a fost una extrem de dură, dusă pe toate fronturile. Constituirea unor grupuri de interese în care politicieni și afaceriști români au aderat pentru preluarea acestor zăcăminte a fost una din metodele folosite. Cert este că ”băieții deștepți din gaze” nu sunt o invenție a zilelor noastre.

Continue Reading >>

Epopeea Codul Rețelei intră în al 9-lea an de existență și neaplicare

imagesIstoria Codului Rețelei pentru Sistemul de Transport Gaze Naturale este similară situației prin care au trecut mulți români: și-au dorit o mașină, și-au implinit visul, dar au constatat ulterior, că mașina are multe neajunsuri și că România nu are drumuri adecvate pentru acea mașină.

Continue Reading >>

Riscuri majore în trecut au dispărut, noi riscuri sunt la orizont în securitatea alimentării cu gaze naturale

imagesRiscul cel mai mare în securitatea alimentării cu gaze naturale a românilor pe timp de iarnă, până în urmă cu 1-2 ani o reprezentau posibilele întreruperii ale livrării gazelor de la ruși. Astăzi acest risc a dispărut. În ianuarie 2012 importurile de gaze (directe și înmagazinate) ajungeau la cca. 65% din necesarul zilnic de consum, astazi ele reprezintă cca. 3%.

Continue Reading >>