Rss

Interviu InvestEnergy

  1. imagesEste adevarat ca v-ati retras din cursa pentru ocuparea unui post de membru in Comitetul de Reglementare al ANRE?

Da. In cursul zilei de 12 februarie 2016, atunci cand am aflat ca se doreste audierea doar a unor candidati la posturile de membru in Comitetul de Reglementare al ANRE, pe motivul ca ceilalti au fost deja audiati, am decis sa ma retrag inaintand o scrisoare in acest sens catre Presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatiilor.

 

  1. Considerati ca s-au respectat procedurile de organizare a selectiei membrilor Comitetul de Reglementare al ANRE?

In momentul in care s-a decis reluarea procedurii de selectie, s-a anuntat si anularea precedentei sesiuni de analiza a candidaturilor demarat in primavera anului 2015. In acest sens a fost normal ca toti potentialii participanti sa se inscribe, sa si depuna dosarul pana la data de 1 februarie 2016, sa semneze o declaratie pe proprie raspundere ca indeplinesc conditile prevazute de lege si era normal sa fie audiati toti cei care s-au inscrisi. Anuntul organizarii interviului doar cu o parte din cei inscrisi in aceasta sesiune de selectare a membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE, consider ca incalca procedurile de organizare a unei selectii. In aceste conditii, am decis sa imi retrag candidatura pentru ocuparea unui loc de membru in Comitetul de Reglementare al ANRE , nedorind sa fiu sub nici o forma partas la acest mod lucru.

 

  1. Ce v-a determinat sa va inscrieti la acest consurs?

M-am inscris in competitia pentru ocuparea unui loc de membru in Comitetul de Reglementare al ANRE, cu credinta ca cel putin in aceasta a doua sesiune de selectare a membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE, va avea loc o dezbatere serioasa asupra situatiei dezastroase din piata gazelor naturale, asupra lipsei de professionalism, corectitudine, si transparenta care exista in ANRE.

Am crezut in utilitatea unei dezbateri mai mult decat in alegerea sansa mea de a ocupa un post in acest Comitet.

Apreciez ca ideea de dezbatere, dezbatere intre specialisti, dezbatere cu cei care dau tarii acesteia legile, dezbaterea din mass media, dezbaterea din institutiile responsabile cu gestionarea sectorului energetic (ME, ANRE, ANRM, operatori etc.) a disparut. A aparut o teama de analiza, de confruntari de idei, de lipsa argumentelor, de faptul ca multora le lipsesc pregatirea teoretica sau practica, de frica de lipsa de competenta , care I fac total dezinteresati de trecut, dar si de viitor.

Consider ca era un moment de dezbatere asupra PretuluiCorectLaGaze si asupra unei restartari a filozofiei si legislatiei din domeniul gazelor natural – Punct si de la capat pe piata de gaze.

Precizez ca in anul 2015 am initiat Campania Preţ Corect La Gaze care şi a propus să tragă semnale de alarmă şi a venit în întâmpinarea clienţiilor, furnizorilor şi instituţiilor, diseminând informaţii necesare funcţionării pieţei clienţilor non-casnici. Campania PrețCorectLaGaze a “iesit în stradă pentru a informa” consumatorii de gaze în scopul realizării unei piețe funcționale a gazelor în România și obținerea de prețuri corecte, transformandu-se în CARAVANA „PRET CORECT LA GAZE”, care a poposit in mai multe orase din Romania, adunad informatii reale si utile de la consumatori.

In anul 2016 am considerat ca este necesara o noua etapa si am lansat proiectul Punct și de la capăt pe piața gazelor natural, are scopul de a construi o piață reală și a înlătura pseudopiața care favorizează înșelătoria-șantajul-manipularea sau chiar ”furtul legal”. Motivația demarării acestui proiect, este determinată de comportamentul neadecvat al instituțiilor responsabile în sectorul gazelor naturale, lipsa dialogului între societatea civilă și aceste instituții, lipsa oricăror reacții la ”vocea străzii”, lipsa transparenței în procese decizionale, manipularea pieței gazelor, intervenția abuzivă în piață, încălcarea principiilor Directivelor europene, subvenții încrucișate mascate, acte legislative emise sau amânate pentru a favoriza anumiți actori din piață, reducerea nivelului de siguranță în alimentarea cu gaze etc.

 

  1. Cum apreciati ca de 10 luni nu s-a reusit sa se numeasca 3 membrii in Comitetul de Reglementare al ANRE?

Este o situatie deosebit de grava, iresponsabila si neadmisibila intr-un stat membru al UE ca o problema atat de importanta precum coordonarea pietei de energie, gaze, eficienta energetica sa fie blocata (posibilitatea de functionare a Comitetului ANRE in aceasta perioada fiind in fapt realizata printr-o decizie discutabila a presedintelui ANRE). Este inadmisibila bataia de joc a ceea ce au numit procesul de selectie a membrilor ANRE:

  • Lipsa oricaror reguli de organizare a selectiei
  • Lipsa unui calendar al organizarii selectiei
  • Lipsa oricaror verificari, conform legii, asupra candidatiilor
  • Lipsa cvorumului la nivelul comisiei care urma sa realizeze audierea candidatiilor
  • Pseudointerviul realizat in septembrie 2015,
  • Imposibilitatea exprimarii opiniilor asupra prin refuzul posibilitatii de participare la interviu.

By Cristina Trefas, Redactor InvestEnergy