Rss

Gazele naturale în viitoarea Strategie Energetică a României

indexSe discută mult și de demult despre Strategia Energetică a României. Firme care o așteaptă, dând vina pe lipsa acesteia pentru inancțiunile lor, firme indiferente la viitoarea Strategie Energetică și firme care nu și doresc o Strategie Energetică pentru România.

Analiza calitativă a sectorului gazelor naturale, ca etapă în realizarea Strategiei energetice s-a desfășurat în cursul zilei de 11 martie 2016, și a fost o acțiune realizată cu scopul de a colecta cât mai multe opinii, asupra viitorului acestui sector.

O inițiativă lăudabilă, a Ministerului Energiei de a readucere în România – dezbaterea. Desfășurarea acestei acțiuni la Politehnică și calitatea participanțiilor au readus în discuții realități neglijate în ultimii 25 de ani, critici și ideii pentru sectorul gazelor naturale.

Nu pot să nu critic însă faptul că două dintre cele mai mari companii din sectorul gazelor naturale, nu au participat la acest eveniment deosebit de important pentru sector, pentru aceste societăți, pentru angajații lor, dar și pentru orașul Mediaș.

Chiar dacă, alături de singurul medieșan care a ocupat vreodată postul de Secretar de Stat în sectorul gazelor naturale, am încercat să acoperim această situație, rămâne gustul amar al lipsei de implicare al gaziștiilor în pregătirea propriului viitor.

O importantă concluzie desprinsă în urma discuțiilor este necesitatea înlocuirii ”industriei gaziere” cu o ”piață gazelor”, înlocuirea practicii ”producem și vedem ce facem cu gazele” cu ”creem o piață funcțională și producem cât cere aceasta”.

O dezbatere care a întărit obligația construiri unei piețe a gazelor naturale libere, lichide, responsabile, atent supravegheată, dezvoltând modalități de susținerea clienților vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor și în situații de criză, total integrată în Uniunea Energetică Europeană și promovând dezvoltarea durabilă a resurselor de gaze.

Necesitatea ca toate activitățiile din sectorul gazelor naturale (proiectare, construcție, explorare, exploatare, servicii aferente manipulării gazelor) trebuie să aibă un singur scop acela de a facilita tranzacționarea gazelor naturale cu scopul obținerii celor mai bune prețuri ale gazelor la un moment dat și pentru o anumită calitate a furniturii. Tranzacția, trebuie să fie vârful de lance al tuturor celorlalte activități explorarea zăcămintelor, extracția gazelor, dezvoltarea unei anumite forme de înmagazinare, proiectarea și construcția de conducte, explorarea obiectivelor din sector, dispecerizarea, măsurarea, alocarea etc.

Succesul demersului trebuie susținut, dezbaterile de ideii trebuind să continue prin platforme specifice, cu scopul de a colecta ideii și sugestii, dar și a măsura așteptările de la aceasta.