Rss

Pilula de Energie: Președintele ANRE vrea să liberalizeze piața de gaze, dar nu chiar poate să facă ceea ce-și dorește,

imagesConferința desfășurată la data de 21 aprilie 2016 la Palatul Parlamentului cu tema „Cine câștigă și cine pierde din liberalizarea pieței gazelor naturale?”, la care m-am autoexclus pentru a da posibilitatea (și satisfacția) celor care au condiționat susținerea și participarea la această întâlnire de prezența mea, să se desfășoare în voie a scos în evidență lucrurile anticipate și descrise în detaliu în postările pe blogul personal Chisalita’blog: președintele ANRE vrea să liberalizeze, dar nu chiar poate să facă ceea ce-și dorește, consumatorii nu contează, bugetul de stat trebuie să încaseze aceleași venituri din “dări” indiferent de piață și consecințe.

Ceea ce nu s-a discutat însă în Sanctuarul Democrației – Clădirea Parlamentului, este moralitatea și legalitatea liberalizării pieței de gaze.

Moralitatea. În urmă cu mulți ani atunci când s-au stabilit principiile liberalizării pieței de gaze s-a hotărât: “liberalizarea pieței de gaze se va face treptat, până la convergența prețurilor gazelor pentru piața reglementată cu prețul pieței”.

Legalitatea. Legea gazelor, Art 179, alin 3,Calendarul de eliminare treptată a prețurilor reglementate pentru clienții finali cu începere de la 1 iulie 2013 pentru clienții casnici este stabilit de către Guvern, în conformitate cu graficul de eșalonare a prețurilor producătorilor, propus de ANRE şi ANRM, ţinând seama de posibilele efecte negative ale eliminării preţurilor reglementate, astfel încât acestea să fie cât mai puţin resimţite de clienţi.

Lucrul bine făcut începe cu moralitatea și legalitatea acestora.