Rss

Pilula de Energie: ANRE se apără împotriva Curții de Conturi invocând “imunitatea Parlamentului”

anagramaRaportul Curții de Conturi asupra activității ANRE în perioada 2010-2014, a arătat că s-au plătit în plus peste 1,8 miliarde de euro de către consumatori, pe zona de energie electrică și alte câteva sute de milioane de euro pe facturile de gaze în perioada 2005-2008.
Parlamentarii din comisiile de specialitate, care coordonează de 15 ani ANRE, nu numai că nu s-au arătat îngrijorați după acest raport al Curții de Conturi, dar au reacționat imediat “Curtea de Conturi are competență de a efectua audit de performanță pe gestiune. Nu are mandat legal pentru a audita activitatea de reglementare a ANRE, organ cu independență decizională, supus exclusiv controlului parlamentar”.

Curtea de Conturi este o instituție care are ca obiectiv Auditarea modului în care sunt cheltuiți banii publici. Curtea de conturi a realizat un Audit de performanță pe gestiune și nu un Audit tehnico-economic (atribut care ar trebui să-l aibă Comisiile Parlamentare!!!).  Conform legii, alături de Auditare de performanța pe gestiune, este absolut necesară o Auditare tehnico-economică, ambele prezentând realitățile din curtea acestei instituții.