Rss

Archives for : April2016

16 ani de la “spargerea” ROMGAZ Mediaș

doliuSpargerea ROMGAZ-ului a determinat distrugerea unui sistem, funcțional, înaintea construirii noului sistem bazat pe economia de piață. Acest fapt unic în Europa s-a bazat pe fanatismul unui ministru – Radu Berceanu și a grupurilor de interese pe care le reprezenta. Haosul de astăzi din piața de gaze își are originea în decizia luată pe data de 28 aprilie 2000.

Continue Reading >>

Manipularea pieței gazelor

imagesApreciez ca în ultima perioada s-au lansat importante mesaje subliminale pe piata de gaze cu scopul de a crea un efect de levier.

Continue Reading >>

Pilula de Energie: România are nevoie de mai mult decât energie verde

web001Recomandarea Premierului Cioloș la conferința E.L.E.C. desfășurată la Institutul Bancar Român, este ”să abordăm subiectul energiei verzi, cât mai din timp și să integrăm aceste lucruri în așa fel încât să nu împiedicăm industria să evolueze”.

Continue Reading >>

Pilula de Energie: ANRE se apără împotriva Curții de Conturi invocând “imunitatea Parlamentului”

anagramaRaportul Curții de Conturi asupra activității ANRE în perioada 2010-2014, a arătat că s-au plătit în plus peste 1,8 miliarde de euro de către consumatori, pe zona de energie electrică și alte câteva sute de milioane de euro pe facturile de gaze în perioada 2005-2008.
Parlamentarii din comisiile de specialitate, care coordonează de 15 ani ANRE, nu numai că nu s-au arătat îngrijorați după acest raport al Curții de Conturi, dar au reacționat imediat “Curtea de Conturi are competență de a efectua audit de performanță pe gestiune. Nu are mandat legal pentru a audita activitatea de reglementare a ANRE, organ cu independență decizională, supus exclusiv controlului parlamentar”.

Continue Reading >>

Pilula de Energie: Președintele ANRE vrea să liberalizeze piața de gaze, dar nu chiar poate să facă ceea ce-și dorește,

imagesConferința desfășurată la data de 21 aprilie 2016 la Palatul Parlamentului cu tema „Cine câștigă și cine pierde din liberalizarea pieței gazelor naturale?”, la care m-am autoexclus pentru a da posibilitatea (și satisfacția) celor care au condiționat susținerea și participarea la această întâlnire de prezența mea, să se desfășoare în voie a scos în evidență lucrurile anticipate și descrise în detaliu în postările pe blogul personal Chisalita’blog: președintele ANRE vrea să liberalizeze, dar nu chiar poate să facă ceea ce-și dorește, consumatorii nu contează, bugetul de stat trebuie să încaseze aceleași venituri din “dări” indiferent de piață și consecințe.

Continue Reading >>

107 ani de la descoperirea întâmplătoare a gazelor naturale în România

cap eruptie sarmasel22 aprilie 1909 se considerată, ca fiind data la care s-au descoperit gazele naturale în România. În fapt este data la care în urmă cu 107 ani, s-a produs o puternică erupție de gaz, în timpul forajelor pentru descoperirea sărurilor de potasiu, care a anulat ipoteza că în scoarța terestră există doar acumulări mici, neînsemnate de gaze și care nu merită să fie exploatate.

Continue Reading >>

Pilula de Energie – Astăzi se împlinesc 107 ani de la descoperirea gazelor naturale

scan23004122 aprilie 1909 se considerată, ca fiind data la care s-au descoperit gazele naturale în România. În fapt este data la care în urmă cu 107 ani, s-a produs o puternică erupție de gaz, în timpul forajelor pentru descoperirea sărurilor de potasiu, care a anulat ipoteza că în scoarța terestră există doar acumulări mici, neînsemnate de gaze și care nu merită să fie exploatate.

Continue Reading >>

Lege și fără de lege pe piața de gaze

indexÎn sectorul gazelor naturale legea a devenit un moft, ea  se aplică ocazional și numai după bunul plac al unora. Indiferența față de lege, ”lucrul cu pumnul  prin lovirea mesei”, ”încordarea mușchiilor de oțel”,  manipularea și credulitatea românilor, caracterizează desfășurarea acțiunilor pe această piață.

Continue Reading >>

32 de ani de la explozia conductei de transport gaze Ardeal-Onesti

Factura de gaze. Ce? Cum? De ce?

imagesLegătura legală dintre consumatorul de gaze și furnizorul de gaze este Contractul de furnizare. Cu toate acestea consumatorul percepe Factura de gaze ca fiind ceea care-l leagă de furnizorul de gaze. Având în vedere această percepție voi aduce lămuriri asupra conținutului acesteia.

Continue Reading >>