Rss

Pilula de Energie. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123

imagesAm luat astăzi la cunoștință de Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123.

Apreciez dezvoltarea capitolului regimurilor concesiunilor publice și introducerea unui capitol privind tratarea nivelurilor de urgență pe piața de gaze. Am câteva întrebări pe care am să mi le pun într-un material pe care l voi publica pe blogul propriu, privind funcționalitatea acestor articole.

Am însă multe întrebări asupra acestui Proiect. Întrebări privind lipsa abordării mai multor teme esențiale din sectorul de gaze, întrebări privind lipsa corectării unor erori (intenționate) care persistă de peste 4 ani în această lege, modul în care prin acest proiect se consolidează confuzia și abuzul din piața de gaze etc.

Mă voi referi, astăzi, doar la faptul, că proiectul de modificare a legii 123/2012, vine și înăsprește amenda pentru neconstituirea stocului de gaze. Interesant este că același proiect întărește Regulamentul 994/2010, care abroga Directiva 67/2004 fără să abroge Legea 346/3 decembrie 2007, care a transpus Directiva 67/2004. Precizez că Legea 346/2007 este o lege neaplicabilă din anul 2010, dar neabrogată, pentru a lăsa posibilitatea confuziei din piața de gaze și a cărei interpretare a determinat  ANRE să emită ordine prin care să oblige furnizorii să înmagazineze gaze naturale în perioada 2010-2015, pe care și eu le consider abuzive.

ăAcest proiect de modificare a legii 123/2012, surprinzător nu rezolvă această situație care dăinuie de 6 ani și care a determinat abuzuri din partea ANRE, privind obligarea furnizorilor să înmagazineze gaze naturale, inclusiv pierderea procesului în prima instanță de către ANRE pe o astfel de cauză.

ANRE, care a înțeles abuzul pe care-l făcea, nu a mai stabilit la data de 10 ianuarie 2016 (așa cum cerea legislația în vigoare), nivelul stocului minim pe care furnizorii de gaze trebuie să-l înmagazineze. Chiar dacă, pe data de 16 martie 2016 această instituție, a transmis o scrisoare către clienți că a publicat un tabel pe pagina web cu cantitatea de gaze pe care fiecare furnizor trebuie să o înmagazineze (fără a mai emite un Ordin privind stocul minim de gaze naturale pe care furnizorii să-l înmagazineze așa cum prevede legislația în vigoare). De ce această abordare pe ascuns din partea ANRE?

Prin acest proiect de modificare a legii nu crește confuzia pe acest subiect?

De ce această creștere a pedepsei pentru nerespectarea unei obligații de a înmagazina pentru situații de urgență, obligație care nu se poate aplica?

Invocăm transparența, guvernanța etc., dar nu avem curajul să abordăm adevărul: Piața de gaze din România nu funcționează!

Ne concentrăm asupra efectelor și nu asupra cauzelor, inventând obligații – înmagazinare, tranzacții pe bursă etc. – care nu funcționează nici pe termen scurt!