Rss

Pilual de Energie: Minciuna, impertinenta, manipulare si un vinovat Ministerul Energiei

pilulaContinuă seria manipulării pe piața de gaze indusă de autorități și companii private, dar la o scară superioară recurgându-se la minciună și impertinență.

La un seminar desfășurat săptămâna aceasta se făcea afirmația de către un înalt reprezentant al autorității de stat că “astăzi prețul gazelor pe piața este de 63 lei/MWh “. O afirmație fără acoperire.  Același înalt reprezentant al statului afirma că Ministrul Victor Grigorescu este vinovatul de serviciu, deoarece “ Ministerul Energiei solicită o analiză și un studiu de impact” de la ANRE  pentru a lua o decizie față de calendarul de stabilire a prețului din producția internă.

În aceeași conferință un important Parlamentar afirma “Pot să vă spun cu siguranță că nu poți crește [pretul] de la 60 la 66 de lei pe MWh de la 1 iulie. Este exclus. Ce poți să faci este să menții 60 de lei”.

Ceea ce uită acesti domni, este esențialul LEGEA. Este adevărat că au demonstrat în ultimii 16 ani, că aceasta nu a existat și nu există pentru ei, decât atunci când le convine.

Ministrul Energiei nu are un moft și vrea un studiu de impact, este vorba de a respecta o obligație legală. În legea gazelor la art 170 alin 3 si 7, este cuprinsă obligația ANRE de a veni cu o propunere la Guvern pentru modificarea calendarului de dereglementare a prețurilor din producția internă. În urma acestui demers Ministerul Energiei, conform legii poate să solicite modificarea Calendarului. 

Aceste persoane, care sunt asimilate instituțiilor statului, pe lângă faptul că nu respectă legea, au și impertinența de a fixa ei prețuri în piață.

Având în vedere situația aceasta, dar și faptul că suntem în plin proces de schimbare a legii gazelor fac următoarea propunere de modificare a legii:

Art nou se definește:

Manipularea pieţei de gaze înseamnă diseminarea de informaţii prin mass-media, inclusiv internet sau prin orice altă modalitate, care dă sau ar putea să dea semnale false sau care induc în eroare, inclusiv diseminarea zvonurilor şi ştirilor false sau care induc în eroare, în condiţiile în care persoana care a diseminat informaţia ştia sau trebuia să ştie că informaţia este falsă sau induce în eroare.

Art nou

Săvârsirea cu intenție a faptelor de manipulare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amenda.

Trist este că exact același scenariu persuasiv și aceiași actori, au manipulat și impus o modificare a legii gazelor în decembrie 2014. Timpul a arătat că nu a fost în folosul consumatorilor, ci a unor firme de furnizare. Atunci ca și acum au găsit vinovat ministrul energiei.

Dacă se întâmplă la fel și acum, ne merităm soarta.

Cuvintele frumoase încântă proștii.(proverb englezesc)