Rss

Pilula de Energie: O victorie tristă – obligația înmagazinării gazelor naturale a fost anulată

pilulaANRE a publicat astăzi pe pagina sa un proiect de Ordin privind abrogarea Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 14/2015 pentru aprobarea Metodologiei privind determinarea anuală a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licențelor de furnizare de gaze naturale și pentru titularii licențelor de operare a sistemelor de transport al gazelor natural, cu un articol unic:

Se abrogă Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 14/2015 pentru aprobarea Metodologiei privind determinarea anuală a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licențelor de furnizare de gaze naturale și pentru titularii licențelor de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 17 martie 2015.

În țara aceasta chiar asa se petrec lucrurile, greșim 5 an de zile, luăm banii de la consumatori, omorâm firmele, distrugem oamenii și ulterior aruncăm un Ordin de abrogare a unei greșeli.

Viața merge mai departe, ca și când nimic nu s-a intâmplat.

Am greșit și cu asta basta.

Efortul de a convinge cu mare greutate: în urmă cu 1 an în Campania Preț Corect La Gaze, un participant la piață de normalitatea de a-și apăra interesele și a acționa în instanță instituția care aplica amenzi fără a avea dreptul sa o facă a dat roade. ANRE recunoaște prin acest Ordin greșeala făcută timp de 5 ani. Am stat alături de acest client și după doar 8 luni avea o Hotărâre definitivă a Instanței privind ilegalitatea comisă asupra lui.

Îi invit pe toți participanții la piața de gaze să-și apere drepturile și să acționeze cu curaj, deoarece este singura șansă de a răzbi în șirul de abateri care se găsesc pe piața de gaze.

Este singura șansă de a avea un Preț Corect la Gaze.

Dar, întârzierea cu care a venit aceasta decizie, crează o mare vulnerabilitate pentru România. În așteptarea unui Ordin al ANRE privind obligația înmagazinării gazelor naturale, care sa stabilească – Cine?  Ce sa facă? în perioada aprilie – iunie 2016 (respectiv jumătate din perioada de timp în care se poate înmagazina) nu s-au înmagazinat gaze.

Aceasta aduce România în situația unei potențiale (triple) crize în sezonul rece 2016/2017 (la un nivel normal al regimului termic) :

– a nu avea suficiente gaze la vârf de consum;

– (re)creșterea dependenței de gazele din import;

– achiziția unor gaze foarte scumpe în perioada de vârf de la firme intermediare (a se vedea luna ianuarie 2016).

Unde e milă, acolo e și nedreptate. (proverb românesc)