Rss

CARAVANA „PRET CORECT LA GAZE” s-a oprit în 15.09.2016 la Sala de Cultură a Sindicatelor din Câmpulung Muscel

img_20160915_115745

Campania Preț Corect La Gaze apărută la începutul anului 2015 din dorința de a contribui la formarea pieței de gaze, prin informarea clienților, a fost preluată ca desfășurare de către Asociația Energia Inteligentă, o asociație care își propune protejarea consumatorilor și a altor participant la piață, prin colectarea de informații, analize, diseminarea și producerea de know how către participanții la piață: consumatori, furnizori, producători, operatori, proiectanți, constructori, angajați și cetățeni.  Obiectivul Asociației este dezvoltarea modelor de piață care săa asigure transparenta, nediscriminarea și concurenta, a mecanismelor și cunoștințelor care să asigure funcționalitatea pieței, în condiții de securitate energetică sporita.

https://www.youtube.com/watch?v=LBa03PD1h5o

Discuțiile purtate la Câmpulung Muscel au arătat ca liberalizarea pieței de gaze,  a scos în evidență practici prin care furnizorii au impus clauze comerciale păguboase pentru clienți, clauze care se reflectă în costul gazelor care diferă față de prețul din contract.

Clienții non-casnici prezenți, și-au expus propriile experiențe urmare a inițierii de negocieri cu furnizorii de gaze naturale, și au declarat ca au avut în vedere exclusiv negocierea prețului gazelor. Furnizorii care au definit profilul clientului au reacționat rapid și au făcut oferta de gaze la preț „atractiv”, profitând de lipsa cunoștințelor clienților în interpretarea clauzelor contractului pus la dispoziție de furnizor. Astfel, o serie de „capcane” li s-au întins clienților, aducând costurile specifice cu gazele naturale peste prețul pe care clienții l-au îmbrățișat rapid.

Clauzele introduse în contractele de vânzare cumpărare gaze de către unii furnizori au depășit cu mult cadrul normalității: cantități semnificativ mai mari rezervate în sistemul de transport, programe de consum anual impus clientului, obligarea clienților la realizarea de nominalizări și renominalizări orare-zilnice, limitarea sau întreruperea fără preaviz a furnizării gazelor naturale, stabilirea obligațiilor doar pentru consumatori, fără a exista posibilitatea de a se negocia sau a se realiza contractual, drepturi excesive pentru furnizori care le permit ca orice se întâmplă pe parcursul derulării contractului, să permită furnizorului să rezilieze unilateral contractul etc.

Întâlnirea de la Câmpulung a adus un plus de cunoștințe consumatorilor, care să le permită o abordare corectă față de modul în care se pot achiziționa gazele de pe piața liberă, oportunitățile și pericolele cu care se pot confrunta la momentul încheierii contractelor de gaze.

https://www.youtube.com/watch?v=7Jzu0Zmt8pE

Piața liberalizată a gazelor naturale fără consumatori informați, încurajați să intervină, susținuți să negocieze, capabili să analizeze diverse oferte, determinați să acționeze responsabil, prudent și fără a se lăsa constrânși, nu va fi decât o altă dezamăgire pentru poporul român.

img_20160915_130617

Campania de informare a consumatorilor de gaze, va continua, în scopul realizării unei piețe funcționale a gazelor în România și obținerea de prețuri corecte la gazele achiziționate și va avea răspunsuri cel puțin la întrebările:

Cine poate obține  prețul corect la gaze?

Cum poți obține prețul corect la gaze?

Când poți obține prețul corect la gaze?

De ce să ai prețul corect la gaze?

 

Mai multe detalii:

www.inteligentenergy.ro

www.pretcorectlagaze.ro

www.dumitruchisalita.ro