Rss

Prețul gazelor naturale

Întrebarea cea mai prezentă pe o piață liberalizată este legată de previzionarea prețului la gaze. Anticiparea tendinței prețului la gaze se poate realiza, apelând la instrumente matematice și statistice, în situația în care dispunem de o cantitate suficientă de date, stabilite urmare a interacțiunii cererii și a ofertei.

Preţul gazelor pe o piaţă liberalizată este o rezultantă unitară a valorii de piaţă ce reprezintă suma pentru care o cantitate poate fi schimbată la o dată, între un cumpărător hotărât şi un vânzător hotărât, într-o tranzacţie echilibrată, după un marketing adecvat, în care fiecare parte acţionează în cunoştinţă de cauză (informat), prudent şi fără constrângeri.

Liberalizarea pieţei de gaze presupune eliminarea poziţiei oligopoliste, a firmelor care acţionează pe piața de gaze, eliminându-se posibilitatea de a influenţa preţul gazelor, dar necesită și un mod de informare adecvată a cumpărătorului. Cumpărătorii din România, au puține surse de informare privind evoluția pieței de gaze sub aspect cantitativ și al prețului. Lipsa informaţiei la nivelul cumpărătorilor, dă posibilitatea vânzătorilor să introducă şi să menţină preţuri diferite pentru oferte similare de gaze.

Pașii importanți făcuți de România, permit inițierea unor analize, care să ne permită să prognozăm o tendință a prețului gazelor naturale pentru perioada următoare. Tranzacțiile realizate în România, sunt puține, ceea ce face ca gradul de încredere asupra tendințelor să fie încă mic și erorile prognozelor ridicate. Se impune totuși apariția de publicații care să lanseze astfel de tendințe pentru a veni în întâmpinarea cumpărătorilor și dezvoltarea pieței de gaze.

În acest context Asociația Energia Inteligentă a lansat în premieră în România, primul număr al Buletinului Trimestrial – Prețul Gazelor Naturale – al cărui scop este prezentarea istoricului prețului tranzacțiilor din România pe piața en gros și en detail, tendințele acestor prețuri stabilite pe baza tranzacțiilor, cu livrare în lunile viitoare pentru anumite surse de gaze, prețuri ale gazelor- istoric și tendințe pe plan eruopean și mondial.

Analizând datele din Buletinul Prețul Gazelor Naturale, observăm că pentru Q4 2017, prețul gazelor pe piața en-gros din România, pentru producția internă, prezintă o tendință crescătoare de cca. 6%, față de prețul gazelor din lunile de vară. În Q4 alături de sursele de gaze din producția internă, vom avea și cantități de gaze din înmagazinare și din import.Tranzacțiile realizate cu gaze din depozitele de înmagazinare cu livrare în Q4 2017 și tendința prețului mediu al gazelor din import, va aduce o creștere a prețului mediu a gazelor livrate pe piața en gros în Q4 2017 cu cca. 9%, față de lunile de vară.

Tendința de creștere a prețului gazelor pe piețele en gros în Q4 2017, față de prețul gazelor din lunile de vară, o regăsim și pe alte piețe en-gros, astfel: CEGH Viena (cca. 5%) și NYMEX New York (cca.6%).