Rss

Archives for : October2017

România – HUB al Gazelor. Este un proiect pentru români?

Un proiect național reluat insistent în ultima vreme este dezvoltarea unui HUB de Gaze în România. Analizând posibilitatea materializării acestui proiect considerăm că oportunitatea s-a pierdut în urmă cu câțiva ani, iar perspectivele realizării unui HUB în România, sunt reduse. Atunci cui folosește un astfel de proiect? Coroborând acest proiect cu alte tendințe interne și externe, putem afirma că el este un proiect care ar putea folosi la impunerea unui monopol în regiunea sud-estică.

Continue Reading >>

Jocul “perfect” al Ungariei pe piața de gaze

Construcția sistemelor de transport naționale unifilare nu mai este o opțiune de dezvoltare a sistemelor de transport naționale al unui secol  XXI extrem de dinamic, cu poziționări și repoziționări continue de natură politică, strategică, economică etc. Construcția unor sisteme în Stea, cu multiple intrări și ieșiri, pe direcții diferite, este soluția care creează posibilitatea unui răspuns rapid la volatilitatea de pe această piață.

Continue Reading >>

Manipularea pieței de gaze naturale

Piața de gaze naturale liberalizată începând cu anul 2001, a trecut în mod repetat prin intervenții manipulatoare din partea unor jucători din piață, din partea reprezentanților unor instituții și nu în ultimul rând chiar din partea autorităților. Aceste manipulări de piață au adus întotdeauna avantaje comerciale importante pentru unele societăți comerciale din piață, însă niciodată nu au adus un beneficiu consumatorilor finali.

Continue Reading >>

Caravana „Pret Corect La Gaze” continua in tara

Caravana  „Preț Corect la Gaze” ajunge și la Craiova. Vineri, 3 noiembrie, ora 14.00, la  Camera de Comerț și Industrie Dolj, în Sala de Consiliu, va avea loc o dezbatere cu clienții non-casnici de gaze natural. Scopul întâlniri constă în prezentarea noțiunilor de piață, modul de funcționare a acesteia, răspunsuri la cele mai dese întrebări despre liberalizarea pieței, drepturile și obligațiile furnizorilor de gaze și ale consumatorilor. Evenimentul, o premieră în Bănie, este organizat de Asociația Energie Inteligentă și Camera de Comerț și Industrie Dolj. Dezbaterea va fi moderată de  Dumitru Chisăliță, expert judiciar gaze naturale.

Continue Reading >>

Insularizarea României

Intrarea României în UE în urmă cu 10 ani aducea cu sine nenumărate oportunități în sfera energetică, tradiția și resursele permițându-i acesteia să aibă pretenția unui important rol în regiunea est-europeană. Acțiunile ulterioare ale României, nu doar că au îngropat aproape orice speranță a unui important rol în sectorul gazelor naturale din regiune, dar a determinat la insularizarea României în piața de gaze europeană.

Continue Reading >>

Prețul gazelor naturale

Întrebarea cea mai prezentă pe o piață liberalizată este legată de previzionarea prețului la gaze. Anticiparea tendinței prețului la gaze se poate realiza, apelând la instrumente matematice și statistice, în situația în care dispunem de o cantitate suficientă de date, stabilite urmare a interacțiunii cererii și a ofertei.

Continue Reading >>