Rss

Criză, preț și gaze

Anii întregi de „liniște” mediatică privind gazele naturale, au fost înlocuiți de o ”neliniște”, tot mediatică, în ultimele săptămâni. Analizele au fost înlocuite de anchete. Expertiza s-a substituit bârfelor. Tema gazelor a devenit un subiect la ordinea zilei, pe care se încaieră naționaliștii, ziariștii etc. în datul cu părerea privind independența energetică, criza gazelor, neînmagazinarea gazelor, câte burse să existe în România, creșterea prețului gazelor etc.

Vă propun o analiză a elementelor vehiculate, pentru a putea identifica fake news, persuasiunea și adevărații beneficiari ai acestei stări create artificial, deoarece cu siguranță perdanții vor fi consumatorii.

 

Va fi o criză a gazelor în iarna 2017-2018?

Potrivit estimărilor ANM, ne vom confrunta cu temperaturi foarte scăzute în această iarnă, aprecindu-se că va fi o situație similară cu iarna anului 2012 (cea mai friguroasă din ultimele ierni). Având în vedere că actuala infrastructură de transport-înmagazinare-distribuție a fost concepută înainte de 1989, pentru o cu totul altă structură de consum, respectiv un nivel de variație a cererii la nivel național de la 1:2 înainte de 1989, la o variație a cererii de 1:8 în prezent. Neadaptabilitatea infrastructurii din sectorul gazelor naturale la cerințele din prezent, determină faptul că orice scădere a temperaturii medii zilnice pe țară sub -15 C, mai mult de 3 zile consecutive, va aduce o stare de alarmare, respectiv apariția unui deficit pe piața de gaze. Deficitul de gaze este acoperit din gaze din import. Pe măsură ce numărul de zile de frig crește, deficitul zilnic de gaze crește, putând ajunge până la un nivel de 35%. Aceste gaze în mod normal, sunt disponibile a fi importate din Rusia, excepția putând să o facă existența unor defecțiuni în sistemele de transit din Ucraina și Moldova; indisponibilitatea momentană a acestor gaze din import, urmare a necesității satisfacerii cererii din contractele existente; existența unei crize similare celei din anul 2009. Apreciez că în iarna 2017-2018 nu sunt premise a exista situațile descries anterior, astfel există probabilitatea mare ca în situațiile de vârf de consum din iarna 2017-2018 să fie doar necesară achiziționarea de gaze din import la un preț care poate să fie cu 20-30% mai mare decât prețul pieței din România.

 

În concluzie, în opinia mea, previzionarea unei crize în iarna 2017-2018 este mică, fiind o alarmă neîntemeiată.

De ce este nevoie să se lanseze astfel de știri? Se folosește o situație de deficit surse interne – cerere, care în fapt se repetă an de an, pentru a invoca un fals pericol pe care l-a introdus OUG 64, acela de liberalizare a pieței gazelor naturale și a motiva intervenția legislativă de reimpunere a unui control în piață, control care 17 ani a permis derularea de jocuri de culise.

 

Dezbaterile aprinse privind o posibilă criză a gazelor, sunt realizate pentru a atrage atenția Gazprom?

Cea mai mare companie de gaze din lume, are suficienți experți, neavând nevoie de sprijin din România în a-i previziona potențialele cantități pe care le vor desface în această iarnă în România și a I se oferi ajutor în prognozarea prețurilor. România, este și va fi dependentă de gaze de import (cel puțin în următorii 5 ani) în perioada iernii urmare a imposibilității asigurării gazelor la nivelul zilelor cu vârf de consum (zilele foarte friguroase). Dacă noi negăm această realitate, experții ruși cunosc prea bine această realitate. În lipsa acceptării acestei realități și a contractării gazelor naturale doar în momentele apariției unui vârf de consum, vârf de consum care statistic s-a dovedit că se suprapune cu un deficit de gaze la nivelul multor regiuni din Europa, și determină achiziționarea în fiecare an a celor mai scumpe gaze, exclusiv datorită momentului cînd se face achiziția.

În concluzie, în opinia mea afirmațiile despre o posibilă criză a gazelor, sunt realizate pentru a atrage atenția Gazprom sunt un Fake News.

De ce este nevoie să se lanseze astfel de știri? Se folosește Bau-Bau-ul Gazprom pentru a pregăti o măsură dorită în piață: convingerea populației asupra normalității creșterii prețului gazelor!

 

Există suficiente gaze în depozitele de înmagazinare?

Comparativ cu iarna 2011/2012, perioadă invocată de ANM ca fiind elementul de comparație al iernii următoare, există mai puține gaze depozitate. Chiar dacă s-ar fi înmagazinat tot atâtea gaze naturale sau chiar dacă s-ar fi înmagazinat o cantitate de gaze egală cu capacitatea actualelor depozite, tot ar fi trebuit să se importe gaze. Astfel, analizând trendurile de consum zilnic prognozate pentru iarna 2017-2018 (scenariul consumului similar cu iarna 2011/2012), coroborate cu minimizarea costurilor de înmagazinare și implicit a prețului la consumatorii finali, cantitatea înmagazinată în acest an, este una optimă. Dacă s-ar fi înmagazinat o cantitate mai mare de gaze, oricum ar fi fost necesară achiziționarea de gaze din import, dar rezultatul ar fi fost o dublă creștere a prețului gazelor naturale, una determinată de achiziția de gaze din import la vârf de consum și una de acoperirea costurilor cu gazele naturale înmagazinate și neextrase.

În concluzie, în opinia mea, afirmațiile că nu sunt suficiente gaze în depozitele de înmagazinare, iar acest fapt va determina o posibilă criză a gazelor și creșterea prețului sunt un Fake News.

De ce este nevoie să se lanseze astfel de știri? Se folosește ideea de management defectuos – neînmagazinarea unor cantități suficiente de gaze, ca fiind motivul care ne obligă să cumpărăm gaze din import și astfel, se identifică vinovații pentru creșterea prețului gazelor. Psihologic este mai ușoară acceptarea de către populație a unei fapte – creșterea prețului gazelor – atât timp cât se găsește și pedepsește vinovatul.

 

Va crește prețul gazelor cu 50% în această iarnă?

Un element puternic vehiculat este faptul că ne vom confrunta cu o creștere a prețului gazelor naturale. Acest element este corect, creșterea prețului gazelor naturale în iarna 2017-2018 va exista. Corect este ca să se cunoască principalele motive care vor determina această creștere:

  • Metodologia pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale, folosită de 10 ani în România,
  • Lipsa „Normelor de aplicare a noii legi a gazelor” (legea gazelor modificată prin OUG  64), care deși ar fi trebuit să fie realizate până la 30 noiembrie 2016, ele nu există, și astfel nu apare obligația furnizorilor să facă dovada achiziționării gazelor naturale în condiții de  minimizare a costului resurselor alocate.
  • Incapacitatea unei infrastructuri (transport-distribuție) învechite, neadaptată de loc în ultimii 50 de ani necesităților prezente, să valorifice la maxim resursele românești de gaze și obligarea astfel a consumatorilor de a apela la importuri.
  • Achizitionarea de gaze din import doar în perioadele cu vârf de consum, atunci când prețurile sunt foarte mari
  • Legislație primară și secundară, care permite escaladarea prețurilor și tarifelor la consumatorul final.

Chiar și așa, apreciez că prețul mediu al gazelor naturale (marfă), pe piața de gaze din iarna 2017-2018 nu poate crește cu mai mult de 15% (față de prețul mediu al gazelor din vară) nici în cel mai groaznic scenariu.

În concluzie, în opinia mea, afirmațiile că va crește prețul mediu al gazelor în iarna 2017-2018 cu 50% sunt un Fake News.

De ce este nevoie să se lanseze astfel de știri? Se folosește metoda persuasivă prin care după ce se invocă o mare creștere de preț, care este puternic contracarată, populația va accepta ușor o mică creștere de preț (adică creșterea de preț care se dorea de la început)!

 

Care este adevăratul rol al Proiectului Mediatic GAZELE NATURALE 2017?

Perioada cuprinsă între începerea Liberalizării pieții de gaze naturale și apariția OUG 64 (în fapt prezent), a fost un adevărat El Dorado pentru unele firme din România, legislația emisă fiind de partea lor. Pericolul eliminării pârghiilor care instaurau „oligopoluri legale” pe piața de gaze din România, riscă să se reflecte în scăderea profitului lor. Astfel, aceste firme încep să reacționeze folosindu-și „acoperiții” din societate. Dorința anumitor firme furnizoare de gaze, este perpetuarea situației din present un număr cît mai mare de ani.

Haosul de pe piața de gaze care a fost crescut puternic anul acesta, prin manifestarea unor instituții cu rol legiuitor, este crescut în continuare săptamână de săptamână prin Proiectul Mediatic GAZELE NATURALE 2017, alungând orice potențial jucător de gaze de talie mondială și europeană, singurii care ar putea determina în mod real realizarea unei burse de gaze reală și funcțională în România. Astfel, țara este împinsă să perpetueze Haosul din Piață, cu distrugerea totală a încrederii față de piața de gaze, eliminarea a cât mai mulți din actuali furnizori de gaze și creșterea pe termen lung a influenței gazelor rusești.