Rss

Archives for : November2017

Epopeea OUG 64 sau cum am crescut haosul pe piața de gaze

OUG 64 privind modificarea legii gazelor, deși a primit avizele de la toate comisiile din Senat și Camera Deputaților, în forma aprobată de Guvern, nu a fost validată în  Parlament, urmare a poziției Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, privind necesitatea  includerii unor modificări a legii gazelor tot în OUG 64, concomitent cu diluarea prevederilor de transparență, concurență și nediscriminare, adică cele care ar asigura funcționarea pieței.

Continue Reading >>

O bursă, două burse? Nu aceasta este întrebarea.

Un scandal apărut pe piața de gaze legat de inițiativa legislativă prin care se dorește impunerea unei singure burse de gaze pe piața de gaze. Ideea nu este rea în esență, chiar dacă problema nefuncționalităților crase din această piață nu se datorează burselor și trebuia început cu asigurarea mecanismelor de funcționare a pieței și nu a instrumentelor (bursiere). În lipsa mecanismelor de funcționare a pieței, cu una sau două burse, vom avea în continuare derapaje pe piața de gaze.

Continue Reading >>

Se opresc gazele la unii consumatori! Complicitate sau incompetență?

O amenințare bombă a venit în urmă cu câteva zile la Comisia de anchetă a ANRE, în care reprezentantul celui mai mare furnizor de gaze din România arată că singura soluție la iarnă este să se oprească gazele la unii consumatori. Surprinzător nu a fost nici o reacție la această declarație. Nimeni nu a arătat că o astfel de practică ar fi ilegală. De ce oare? Poate pentru că adevărul întotdeauna este la mijloc: 50% complicitate / 50% incompentență.

Continue Reading >>

Criză, preț și gaze

Anii întregi de „liniște” mediatică privind gazele naturale, au fost înlocuiți de o ”neliniște”, tot mediatică, în ultimele săptămâni. Analizele au fost înlocuite de anchete. Expertiza s-a substituit bârfelor. Tema gazelor a devenit un subiect la ordinea zilei, pe care se încaieră naționaliștii, ziariștii etc. în datul cu părerea privind independența energetică, criza gazelor, neînmagazinarea gazelor, câte burse să existe în România, creșterea prețului gazelor etc.

Continue Reading >>

De ce nu se aplică OUG 64, chiar dacă este în vigoare de peste 6 luni?

Ordonanța de Urgență a Guvernului 64/2016, de modificare și completare a Legi 123/2012, a intrat în vigoare la 1 aprilie 2017, determinând transformarea principiilor de  transparență, concurență, nediscriminare de pe piața de gaze în concepte, care să poată fi aplicate, măsurate și verificate, cu ajutorul unor proceduri, instrucțiuni și metodologii specifice.

Continue Reading >>