Rss

Archives for : December2017

Primele învățăminte după incidentul de la Baumgarten

Considerată cea mai sigură, performantă, eficientă, flexibilă și prietenoasă cu mediu instalație de gaze din Europa, Baumgarten, o referință în industria de gaze europeană, a fost scena unui incident, care a determinat cea mai mare emoție de pe piața de gaze din istoria utilizării gazelor naturale. Emoție care s-a manifestat într-o creștere instantanee a prețului gazelor pe unele piețe SPOT, dar și o reacție imediată a Italiei prin declararea, prea ușor, a Stării de Urgență etc.

Continue Reading >>

Surpriză! După energia electrică și gazele vor atinge un preț istoric în această iarnă

Never say never. Afirmam cu puțin timp în urmă că în această iarnă prețul gazelor naturale la consumatorul final nu poate crește cu mai mult de 15% față de prețul mediu al gazelor naturale din sezonul cald. Afirmația era bazată pe prețul care s-a stabilit în tranzacțiile încheiate pe bursă în lunile de vară cu livrare în lunile de iarnă și care arătau o creștere de cca. 7% a prețului gazelor naturale din producția internă, la care se adiționau costul cu gazele înmagazinate și costul cu gazele din import pentru zilele cu vârf de consum. Surpriză! La fel cum cu un an înainte prețul energiei electrice o lua razna, acum și prețul gazelor naturale dă semne să o ia pe urmele prețului energiei electrice din anul precedent.

Continue Reading >>

Piața de gaze nu are neaparat nevoie de mai multe burse de gaze, are sigur nevoie de concurență, transparență și nediscriminare pe piața de gaze

ANRE la un an de când trebuiau realizate o serie de Norme de aplicare a Legi 123, modificată prin OUG 64/2017 a propus câteva principii care să stea la baza viitoarelor regulamente. Din păcate aceste principii propuse, s-au limitat doar la piața centralizată, care este doar o mică parte din piața de gaze, fără a cuprinde și principiile necesare funcționării pieței de gaze în ansamblu.

Continue Reading >>

Principiile de Tranzacționarea gazelor pe piața de gaze în condiții de concurență, nediscriminare și transparență propuse de Asociația Energia Inteligentă

Asociația Energia Inteligentă propune spre dezbatere ANRE-ului următoarele principii pentru Regulamentele ANRE de Tranzacționare a gazelor pe piața de gaze în condiții de concurență, nediscriminare și transparență, conform OUG 64/2016 de modificare a legii gazelor:

Continue Reading >>