Rss

Archives for : January2018

Metodologia de stabilire a prețului gazelor la populație trebuie realizată în conformitate cu legislația în vigoare

ANRE a pus de curând pe piață o nouă metodologie de stabilire a prețului gazelor naturale la populație, care o apreciez că vine cu îmbunătățiri față de situația existentă eliminând o serie de deficiențe care au determinat unele creșteri artificiale ale prețului gazelor reglementate la populație în ultimii ani. În același timp apreciez că soluția propusă nu respectă litera legii gazelor.

Continue Reading >>

Caravana Preț Corect La Gaze a discutat la Brașov, despre prețul mediu al gazelor în fiecare județ

Caravana Preț Corect la Gaze a deschis anul 2018 cu o întâlnire cu consumatori de gaze din Brașov, pentru a discuta despre cum se formează prețul la gaze și care sunt modalitățile de a obține un preț correct la gaze în perspectiva ultimelor evenimente de pe piața de gaze din România.

Continue Reading >>

22 ianuarie 1928 – 22 ianuarie 2018. 90 de ani de la punerea în funcțiune a primei stații de comprimare a gazelor naturale din Europa

Deschiderea primului câmp de gaze pe actualul teritoriu al României în anul 1909, prin Sonda 2 Sărmășel, a determinat construirea primei conducte de transport gaze, Sărmăşel – Turda în anul 1914, a primei rețele urbane de distribuție a gazelor naturale în Turda în anul 1918 și lansarea activității gaziere în România. Consumul de gaze care era asigurat prin conducta Sărmășel – Turda a crescut rapid prin racordarea de noi consumatori din Turda, dar  și racordarea de noi localități. Astfel, de la un consum de cca. 50 mil mc/an în anul 1918 s-a ajuns în anul 1923 la un consum de 120-130 mil mc/an. Această situație a determinat exploatarea unei cantităţi importante de gaz din câmpul Sărmăşel, în consecinţă capacitatea acestui câmp de a face față consumului  s-a diminuat.

Continue Reading >>

Prețul gazelor naturale nu trebuia să crească pentru toată populația

La începutul lunii ianuarie 2018 un comunicat al ANRE arăta necesitatea creșterii prețului gazelor naturale la populație pentru că a crescut CUG-ul. Dar ce este CUG-ul? CUG-ul este costul unitar cu gazele naturale achiziționate de către furnizori, pe care ulterior le livrează populației.  Vom realiza câteva calcule ipotetice în lipsa unor date oficiale, dat fiind faptul că ANRE nu mai face raportări despre piață din anul 2016.

Continue Reading >>

Pretul Gazelor Naturale, Buletin trimestrial Vol II, 8.1.2018

Trimestrul Q4 2017 a fost caracterizat de nenumărate dezbateri pe marginea prețului gazelor naturale și a pieței de gaze naturale, cu mesaje alarmiste și ultimatorii, urmate de o spectaculoasă evoluție a prețului gazelor pe bursele din România până la nivelul mesajelor vehiculate anterior. Raportul Prețul La Gaze, analizează tranzacțiile realizate pe bursele din România, prezentând istoricul prețurilor medii la gazele naturale tranzacționate pe bursa și tendința prețurilor medii al gazelor naturale, exclusiv, din contractele încheiate până în prezent, pe bursa, cu livrarea gazelor naturale în lunile viitoare. Trendurile prezentate nu sunt prognoze de preț, sunt prețuri care s-au parafat în contracte pentru lunile urmatoare de livrare gaze naturale.

Continue Reading >>