Rss

Archives for : February2018

Strategii energetice în alb și negru

Asistăm în această perioadă la o rescriere a hărții energetice a Europei. Acest proces început cu cca. 10 ani în urmă urmează două mari abordări, proiectele mediatice-persuasive (asistăm chiar la o sufocare cu  astfel de proiecte) și proiectele reale. Tot mai multe țări au înțeles succesul acestei abordări și-l joacă, bazându-se pe o resursă nelimitată : politicienii și politrucii.

Continue Reading >>

Caravana „Preț Corect La Gaze” s-a întâlnit la Râmnicul Vâlcea cu consumatorii de gaze naturale

Asociația Energia Inteligentă în parteneriat cu Biblioteca Județeană Antim Ivireanu din Râmnicul Valcea a facilitat Caravanei  „Preț Corect la Gaze”, să se întîlnească cu consumatorii de gaze din Râmnicul Vâlcea, unde a existat o dezbatere cu clienții de gaze naturale. Existența în sală a unor persoane fizice care au ales să părăsească piața reglementată și să-și negocieze contractul de gaze naturale a fost o oportunitate pentru a beneficia de expunerea experienței acestora. Scopul întâlniri a fost de a prezenta noțiunile de piață, modul de funcționare a acesteia, răspunsuri la cele mai dese întrebări despre liberalizarea pieței, drepturile și obligațiile furnizorilor de gaze și ale consumatorilor de gaze.

Continue Reading >>

De la “Nu se poate fără gazele rusești” la “Epoca gazelor rusești la final”

Dorința de a deveni potențialul cumpărător al producției de gaze Românești, trebuie pusă în contextul dorinței Ungariei de a și asigura gazele până la finalizarea South Stream (în situația eliminării livrării gazelor prin Ucraina) și de a-și pregăti dezvoltarea HUNGARHUB-ului.

Continue Reading >>

Este necesar un Cod al Retelei in Romania?

Sectorul gazelor naturale este caracterizat de numeroase nefuncționalități, de nemulțumiri, de dezorientari etc. Este cert că Lucrurile trebuie să se schimbe. Dar Cum? Ce? Unde? Cine? Când? Orice viziune asupra sectorului gazelor naturale trebuie să plece de la necesitatea reconstruirii acestuia, de la 0, pas cu pas, cu plasarea TRANZACȚIEI în centrul viitoarei construcții a noului sector al gazelor naturale.

Continue Reading >>

”Bursa de gaze din România este complet imatură”

România a stabilit, indirect, printr-un act normativ, ceea ce cu câteva zile în urmă un oficial al ANRM afirma Bursa de gaze din România, este complet imatură, pecetluind subordonarea referențială a României la Bursa de Gaze la Viena, dar dând și un semnal de neîncredre față de Bursa de Gaze din România (pentru că dacă nici statul nu are încredere în ea de ce ar avea altcineva). Considerăm însă că s-a dat și un semnal de refuz de dezvoltare a bursei de gaze din România, deoarece actul normativ, recent publicat în M.O. nu vorbește de referința de pe Bursa de Gaze din Viena ca la ceva temporar, perioadă în care se va urmării comportamentul evoluției burselor de gaze din România și analiza unei eventuale reveniri asupra acestei decizii.

Continue Reading >>

Ungaria – România, 7-0 la gaze

O declarație a Ministrului de Externe Ungar, după o întâlnire la înalt nivel în România, în care scoate în evidență interesul exclusiv de a achiziționa gaze din România, dar printr-o conductă realizată de români, scoate în evidență dezinteresul față de proiectul BRUA. Deoarece Ungaria este țara care de-a lungul timpului a dat dovada unui pragmatism ridicat și care își urmărește interesul național, vă propun o trecere în revistă a relației dintre România și Ungaria în domeniul gazelor.

Continue Reading >>

Furnizorii de gaze cer populației să plătească un tarif inexistent

Consumatorii casnici sunt asaltați de către furnizorii de gaze să achiziționeze gaze de pe piața liberă la prețuri avantajoase, dar în ofertă li se strecoară obligația acestora de a plăti un Abonament la gaze. În oferta înaintată clienților nu se detaliză această noțiune, ca și cum ar fi o obligație legală pe care consumatorul este obligat să o plătească. Dar, legislația în vigoare nu stabilește o astfel de obligație!

Continue Reading >>