Rss

Archives for : March2018

Altă întrebare! Singura concluzie a ultimei dezbateri privind Codul Rețelei de Gaze

Zilele trecute ANRE și TRANSGAZ, a organizat o dezbatere pe modificările care se intenționează a fi aduse Codului Rețelei de Transport Gaze Naturale la care au fost invitate entitățile de pe piața de gaze. Întâlnirea, a scos în evidență încă o data, dezorientarea care însoțește acest subiect.

Continue Reading >>

BRUA, a fi sau a nu fi!

În ultimele săptămâni s-a declanșat o adevărată isterie față de proiectul BRUA, gazoductul care ar trebui să transporte gazele din Marea Neagră, dovedind încă o dată că suntem capabili să deschidem o dezbatere în sectorul gazelor naturale, doar atunci când se iscă un scandal. Deosebirea între dezbatere și scandal este că, în urma scandalului, într-o proporție mare, proiectele s-au oprit.

Continue Reading >>

Al VII-lea Cod al Rețelei de Gaze din România

Acest Cod de Rețea este promovat de către TRANSGAZ și ANRE, pentru a fi pus în aplicare pe piața de gaze din România. Au existat mai multe experimente cu implementarea unor Coduri de Rețea în România, fiecare eșuând. Este important de menționat că aceste experiențe au adus după ele costuri de milioane de euro, cu consultanți, echipamente de măsurare, platforme informatice, tehnică informatică etc., care se vor reflecta din nou în buzunarul consumatorului final. Estimez că în 10 ani de la introducerea Codului Rețelei, cu scopul de asigurare cu gaze a consumatorului final și reducerea cheltuielilor (respectiv a prețului la consumatorii finali), s-au cheltuit în sectorul gazelor naturale peste 50 mil euro (cca. 0,5 mil euro/an) cu implementarea acestui Cod (la nivelul intregii piete). La acestea se mai adaugă costuri cu dezechilibrele care se datorează în primul rând modului în care a fost scris Codul Rețelei, de cca 0,1 mil euro/an. Aceste costuri s-au reflectat în creșterea prețului la consumator. Aceasta în situația în care Crizele Gazelor Naturale apar în fiecare iarnă, la fel cum apăreau si în urmă cu 10 ani.

Continue Reading >>

Genocidul asupra firmelor de construcții montaj conducte și echipamente gaze

România până în urmă cu 4 ani era țara din Europa de Est, care deținea cele mai multe firme de construcții montaj conducte de gaze și echipamente aferente, având colective specializate în operații de construire a conductelor de gaze în regim de șantier și dotări corespunzătoare.

Continue Reading >>